15 noiembrie 2022, 18:11

Cum își văd adolescenții viitorul?

În lunile septembrie – noiembrie 2022, Asociația Bloc Zero organizează proiectul luna.doc#9: Viitorul_în_construcție_ care își propune să pună în discuție felurile în care ne imaginăm viitorul, de la impactul noilor tehnologii asupra progresului social și economic la soluții posibile pentru construirea unor societăți mai incluzive și mai sustenabile.

Proiectul are în centrul său un festival de film documentar itinerant adresat elevilor de liceu și profesorilor lor, dar și o cercetare despre atitudinile adolescenților din România față de viitor.

Invitație pentru adolescenți

În contextul acestui proiect, Asociația Bloc Zero invită adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani să scrie despre felul în care își imaginează  că va arăta viitorul lor și al societății în care trăim.

Contribuțiile înscrise vor fi citite de Ana Maria Sandu, jurnalistă, scriitoare și co-inițiatoare a proiectul „Incubatorul de lectură”, care se adresează copiilor și adolescenților și implică ateliere de scris și de citit deopotrivă. Un număr de 10 dintre aceste texte vor fi selectate și publicate online pe site-ul dedicat proiectului.

Autorii textelor selecționate vor participa, de asemenea, la o întâlnire online cu Ana Maria Sandu și Ramona Ferencz-Flatz, coordonatoarea proiectului.

Cum își văd adolescenții viitorul? Conversație despre viitor

Scopul acestui apel la contribuții este acela de a crea o conversație despre viitor care pune în prim plan viziunile despre viitor ale reprezentanților tinerei generații.

Propunerile de texte pot fi redactate în orice manieră stilistică: text autobiografic, eseu, scrisoare către un eu viitor etc., singura limitare fiind ca acestea să nu depășească 6000 de semne (cu tot cu spații).

În redactarea textelor, participanții vor avea în vedere felul în care se raportează la locul în care trăiesc și/sau învață, felul în care își  imaginează că va arată acest loc peste ani, dar și scenariul pe care îl au în minte despre ei atunci când vor ajunge la vârsta maturității.

Sugestii de teme la care pot răspunde textele propuse:

  • Cum ți-ai dori să arate societatea viitorului? Și cum o să ne găsim locul?
  • Cum pot contribui noile tehnologii la accelerarea progresului social și economic?
  • Care sunt posibilele soluții pentru problemele de mediu cu care ne confruntăm?
  • Cum va arăta piața muncii în următoarele decenii?
  • Cum putem construi societăți mai incluzive și mai sustenabile?

Chestiuni tehnice

Termenul limită pentru înscrierea textelor este data de 30 septembrie 2022. Participanții sunt rugați să trimită propunerile de texte pe adresa [email protected], împreună cu o scurtă descriere a lor (nume, vârsta, orașul în care locuiesc, liceul la care studiază, interesele lor din timpul liber).

Sursa foto: unsplash.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol