8 iunie 2022, 13:00

Cum ne afectează fructoza sistemul imunitar

Sistemul nostru imunitar joacă un rol vital: ne protejează de substanțele dăunătoare, de modificările celulare și de germeni. Și a fost punctul central al multor discuții, de la începutul pandemiei de COVID-19. Acum, un nou studiu realizat de oamenii de știință din Swansea în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Bristol și Institutul Francis Crick din Londra arată că o dietă bogată în fructoză ar putea împiedica buna funcționare a sistemului nostru imunitar în moduri care, până acum erau în mare parte necunoscute.

Obezitate, diabet de tip 2 și boli hepatice grase nealcoolice

Fructoza, utilizată cu regularitate în industria alimentară, găsită frecvent în băuturile cu zahăr, dulciurile și alimentele procesate, este asociată cu obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile hepatice grase nealcoolice. Aportul de fructoză a crescut substanțial în întreaga lume în ultimii ani. Cu toate acestea, înțelegerea impactului fructozei asupra sistemului imunitar al persoanelor care o consumă la niveluri ridicate a fost limitată până în prezent, scrie genengnews.com.

Noul studiu, publicat în revista Nature Communications, arată că fructoza determină inflamarea sistemului imunitar, proces în urma căruia sunt produse molecule mai reactive, asociate cu inflamația. 

Consecințe

O astfel de inflamație poate afecta celulele și țesuturile și poate contribui la funcționarea improprie a organelor și sistemelor corpului, ceea ce ar putea duce la apariția unor boli. Cercetarea aduce, de asemenea, o înțelegere mai profundă despre modul în care fructoza ar putea fi legată de diabet și obezitate.

Cercetarea diferitelor componente ale dietei noastre ne poate ajuta să înțelegem ce ar putea contribui la inflamație și boli și ce ar putea fi cel mai bine valorificat pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea”, a declarat autorul studiului, Emma Vincent, doctor la Școala de Medicină din Bristol. „Studiul nostru este interesant, deoarece ne ajută să facem un pas mai departe spre înțelegerea modului în care unele diete pot afecta sănătatea”, a adăugat aceasta.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol