1 decembrie 2021, 8:44

Cum ni s-a modificat percepția asupra timpului din cauza pandemiei

Pandemia de COVID-19, care este acum în cea de-a 20-a lună, a însemnat lucruri diferite pentru fiecare dintre noi.

Pentru unii a însemnat stres din cauza noilor reguli şcolare şi de muncă sau anxietate în ideea de nu contracta virusul şi de a se confrunta cu efectele seechele. Dar pentru alţii, pandemia a creat spaţiul şi libertatea de a urmări noi pasiuni sau de a lua decizii care fuseseră amânate, potrivit The Conversation.

Viețile noastre bulversate – în bine sau în rău – au influențat probabil percepția noastră asupra timpului.

Legătura dintre timp și emoțiile trăite

O echipă de cercetători a prezentat primele dovezi că percepţia asupra timpului în pandemie a fost strâns legată de emoţiile trăite.

Persoanele care au raportat că au simţit niveluri ridicate de stres şi nervozitate în martie şi aprilie 2020 au avut, de asemenea, tendinţa de a simţi că timpul trecea mai încet, dar persoanele care au raportat că au simţit niveluri ridicate de fericire au simţit că timpul trecea mai repede.

Cu ajutorul datelor culese timp de un an, cercetătorii au văzut cum opiniile oamenilor cu privire la evoluția pandemiei au fost legate de percepţia lor asupra timpului, de stările lor emoţionale şi dacă s-au comportat în moduri menite să încetinească răspândirea COVID-19.

Timpul este un lucru ciudat. Pe de o parte, este incredibil de precis şi consecvent. Fiecare zi pe Pământ durează exact 23,934 de ore, durata de timp necesară Pământului pentru a se roti o dată de-a lungul axei sale. Pe de altă parte, modul în care simţim sau percepem trecerea timpului nu este nici consecvent, nici precis. Mulţi oameni vor fi probabil de acord că 23,934 de ore par să treacă mult mai repede într-o sâmbătă decât într-o zi de luni.

Dr. Gable a studiat conceptele de emoție și motivație

Dr. Gable şi-a petrecut ultimul deceniu explorând modul în care două concepte foarte apropiate – emoţia şi motivaţia – joacă un rol important.

Motivaţia este o parte a emoţiei şi poate fi descrisă fie ca „motivaţie de apropiere”, fie ca „motivaţie de evitare”. Prima se caracterizează prin tendinţa de a ne implica cu ceilalţi sau de a urmări obiective atunci când trăim emoţii pozitive, cum ar fi entuziasmul şi bucuria. Cea de-a doua se referă la tendinţa de a ne îndepărta de ceilalţi atunci când experimentăm emoţii negative, cum ar fi tristeţea sau frica.

Motivaţia de apropiere este asociată cu faptul că timpul trece mai repede, ceea ce are ca rezultat final petrecerea mai mult timp angajat cu ceva care ne face să ne simţim bine.

Motivaţia de evitare este asociată cu trecerea mai lentă a timpului, ceea ce ne motivează să scăpăm de situaţii potenţial dăunătoare.

În condiţii normale, aceste relaţii ne ajută să ne urmărim eficient obiectivele şi să ne menţinem siguranţa. Luaţi în considerare cât timp veţi petrece absorbit într-o carte bună şi cât de repede încercaţi să scăpaţi de o situaţie ameninţătoare.

Perceperea timpului

În aprilie 2020, Dr. Gable şi echipa sa au întrebat 1.000 de americani cu privire la perceperea timpului şi la experienţele emoţionale trăite în luna precedentă.

Aproape 50% dintre aceste persoane au raportat că timpul părea să se scurgă, ceea ce a fost strâns legat de niveluri mai ridicate de stres şi nervozitate.

Aceşti respondenţi au raportat, de asemenea, că au practicat mai des distanţarea socială. Aproximativ 25% dintre participanţi au declarat că timpul părea că zboară, ceea ce a fost asociat cu sentimentul de fericire şi bucurie.

Restul de 25% dintre participanţi nu au simţit nicio schimbare în ceea ce priveşte simţul timpului. O lună după aceea, au fost contactate aceleaşi persoane cărora li s-au pus aceleaşi întrebări. Aproximativ 10% dintre cei care anterior declaraseră că timpul trece încet au spus că acesta se mişcă mai repede. Şi mai mulţi dintre ei au spus că se simţeau relaxaţi şi calmi.

Trecerea timpului

Analizând rezultatele adunate pe tot parcursul anului, cercetătoriii au constatat că persoanele care au declarat că sunt relaxate, fericite şi încrezătoare au simţit că timpul trece mai repede.

În schimb, participanţii care au raportat sentimente puternice de frică, anxietate sau furie – sau care au simţit că viaţa lor scăpa de sub control – au perceput că timpul trece mai încet. Această senzaţie că timpul se scurge lent a fost, de asemenea, asociată cu o mai mare îngrijorare cu privire la posibilitatea de a contracta personal COVID-19, cu anxietatea cu privire la posibilitatea ca un membru al familiei să fie infectat şi cu îngrijorarea cu privire la modul în care virusul va afecta finanţele personale.

Dincolo de felul în care interacționăm cu spațiile de locuit, pandemia ne-a afectat vizibil relațiile, obiceiurile familiale și modul în care ne conectăm în general cu oamenii. Iar lucrurile nu vor reveni la vechiul lor model odată ce Covid-19 a trecut: multe dintre aceste schimbări vor deveni probabil o caracteristică permanentă a vieții noastre.

De asemenea, tehnologia ne-a permis să construim relații mai profunde, să devenim mai conectați cu oamenii din jurul nostru și chiar să reluăm legătura cu prieteni vechi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.