4 decembrie 2020, 22:44

Cum oprim AVALANȘA Covid-19?

Este vorba în primul rând de avalanșa informațională. De tsunami-ul de știri negative care se revarsă necontenit peste psihicul nostru deja fragil după 8-9 luni de vești proaste.

Și care, simți, te sufocă. Vezi că nu-i mai faci față. Dar nu poți arunca cât colo telecomanda televizorului. Este un gen de adicție căreia nu-i mai faci față. O soluție ar trebui să existe.

Medicul (nutriționist) Mihaela Bilic dă câteva sfaturi pe pagina ei de Facebook.

“Într-o eră a informației am ajuns să numărăm zilnic cazurile noi. Și dacă din punct de vedere fizic mare pericol nu există, stresul psihic ajunge la cote maxime”, explică doctorița.

Cum oprim AVALANȘA Covid-19

Se apropie iarna, zilele sunt din ce în ce mai scurte, frigul ne cotropește și incertitudinile legate de epidemia de coronavirus creează împreună un cocktail nefast pentru liniștea și echilibrul nostru. Cum să de-dramatizăm acest context anxiogen?

Iată 8 sfaturi practice care pot funcționa:

 Rezervați-vă 10 minute/zi pentru a scrie despre emoțiile pozitive și negative pe care le simțiți; descrieți o amintire recentă (caldă) și una trecută (rece); simpla lor evocare demonstrează că ați putut să le depășiți, că v-ați putut distanța.

 Amintirile și nostalgia au efect de protecție, funcționează ca un fel de rădăcini ce-și trag seva dintr-un trecut fericit. Folosiți-vă de obiecte, fotografii și suveniruri din vremurile bune, vă întăresc în fața traumatismelor prezente.

 Oferiți-vă 30 de minute/zi în care să fiți deconectați, în care mintea voastră să poată rătăci și spiritul să fie liber. Uitați de telefon, computer și televizor, lăsați gândurile și grijile deoparte și respirați – controlul asupra vieții nu este în mâinile voastre.

 Faceți diferența între obiective și valori: obiectivele sunt acțiuni pe termen scurt, activități concrete, de trecut într-o agendă și care în situația actuală sunt greu de anticipat; valorile în schimb sunt certitudini ale vieții, principii și direcții pe care ne clădim existența, care nu pot fi schimbate. Este esențial să nu uităm că adevărul, curajul, respectul sau prietenia nu sunt afectate de Covid!

 Fiți deschiși la tot ce e nou- ca să putem tolera mai ușor un viitor nesigur, trebuie să învățăm să acceptăm noutățile. Tot ce e nou stimulează creierul și ne crește rezistența la stres, așa că  fiți curajoși și ascultați muzică care nu e pe genul vostru. Descoperiți rețete noi, purtați haine diferite ca stil, fiți nonconformiști – nu vă judecă nimeni!

Fiți vigilenți față de toate obiceiurile sau produsele care pot crea dependență!

 Distrați-vă!! În această perioadă e mai important ca oricând să faceți ce vă place, să fiți ludici, să râdeți și să vă simțiți bine – tot ce alungă plictiseala, tristețea și îngrijorarea merită încercat. Găsiți-vă hobby-uri noi, activități care să vă pasioneze, să vă trezească entuziasmul și bucuria. E timpul să vă jucați!

 Informați-vă, dar cu măsură. Diferența dintre prea multă și prea puțină informație este greu de făcut – a fi prea informat e o sursă de stres, iar a nu fi informat este iresponsabil. Obiectivul este să găsim o relație echilibrată cu informațiile pe care le primim, să ne concentrăm pe câteva surse de încredere și să nu uităm să triem știrile cu propria noastră judecată/rațiune – noi decidem ce ne este cu adevărat util și ce nu!

 Fiți vigilenți față de toate obiceiurile sau produsele care pot crea dependență. E o perioadă în care stăm mult în casă, așa că atenție la lucrurile care vă sunt la îndemână – de la mâncare la alcool, țigări, jocuri de orice fel, seriale cu nemiluita sau alte “ingrediente” ispititoare și inevitabil nesănătoase. Nu vă abandonați ființa și implicit mintea obiceiurilor care, în loc să vă “hrănească”, mai degrabă vă irosesc. Vă dau sentimentul că viața e un gol care trebuie umplut.

Pandemia o să treacă, însă noi trebuie să rămânem la fel de frumoși, buni și sănătoși – și pe dinăuntru și pe dinafară, conchide Mihaela Billic.

Foto Glen Carrie/Unsplash

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.