29 martie 2024, 17:38

Cum păstrăm tinerii medici în țară? INTERVIU Teodor Blidaru, primul student care a făcut parte din delegația României la Adunarea Mondială a Sănătății

Anual, mii de medici pleacă din România. Teodor Cristian Blidaru o să fie unul dintre absolvenții Facultății de Medicină care vor trebui să decidă dacă pleacă să profeseze în altă țară.

Teddy, așa cum îi spun prietenii, a absolvit Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea și este student la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Este președintele Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România și membru în board-ul de conducere al Federației Internaționale a Asociațiilor Studenților în Medicină. Este pasionat de implicare studențească, sănătate globală și călătorit.

Teodor Cristian Blidaru la Adunarea Mondială a Sănătății

Teodor Cristian Blidaru la Adunarea Mondială a Sănătății

Implicarea din cadrul organizațiilor studenților l-au impus pe Teddy în rândul celor mai apreciați reprezentanți ai tinerilor care vor să devină medici. Anul acesta, a devenit primul student care a făcut parte din delegația României la Adunarea Mondială a Sănătății.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Teodor a vorbit despre Adunarea Mondială a Sănătății și problemele cu care se confruntă tinerii medici.

Teodor Cristian Blidaru la Adunarea Mondială a Sănătății

Teodor Cristian Blidaru la Adunarea Mondială a Sănătății

editiadedimineata.ro: Ce s-a întâmplat la Adunarea Mondială a Sănătății?

Teodor Cristian Blidaru: Adunarea Mondială a Sănătății este organismul decizional al Organizației Mondiale a Sănătății. La aceasta participă anual delegați din toate statele membre ale OMS, precum și tineret, reprezentanți ai societății civile, fundații, ONG-uri, cu activitate importantă în domeniul sănătății. Principalele funcții oficiale ale Adunării Mondiale pentru Sănătate sunt stabilirea politicilor Organizației, numirea conducerii și supravegherea aspectelor logistice ale numeroaselor programe derulate de OMS și statele membre.

Cu alte cuvinte, timp de 8 zile, toți acești actori din spațiul sănătății globale au participat la sute de evenimente oficiale sau neoficiale (side events), pe teme precum acoperirea universală cu servicii de sănătate, rezistența la antibiotice, resurse umane în domeniul sănătății, controlul tuberculozei sau efectele modificărilor climatice. La aceste întâlniri, nu numai că s-au prezentat situații din toată lumea și strategii de lucru, dar a existat și spațiu de discuții și dezbateri, în care inclusiv studenții și tineretul au avut un cuvânt de spus. Pe lângă toate acestea, întreaga Adunare este un spațiu extraordinar pentru a construi noi proiecte sau inițiative, împreună cu cei prezenți.

Adunarea Mondială a Sănătății

Adunarea Mondială a Sănătății 2019

editiadedimineata.ro: Ești primul student care face parte din delegația României la Adunarea Mondială a Sănătății. Ce înseamnă asta pentru comunitatea studenților la medicină?

Teodor Cristian Blidaru: Voi răspunde scurt: o voce mai puternică, mai credibilă și oportunitatea de a adăuga o perspectivă globală întregii noastre activități profesionale.

Participarea mea la Adunarea Mondială a Sănătății nu este numai rezultatul activității personale în reprezentarea studențească, ci rezultatul numeroaselor inițiative, proiecte și campanii derulate de comunitatea studenților mediciniști din România (prin intermediul Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România) în ultimii ani. Astfel, deși suntem încă doar medici în formare, am dovedit că vocea noastră este relevantă și că putem avea impact. Prin participarea la AMS, avem șansa de a ne face auziți la un nivel mult mai înalt. Mai mult decât atât, dezvoltăm expertiză și oportunități pentru noi inițiative care să aducă un beneficiu sănătății publice și educației medicale din România.

Mai mult de atât, premiera participării mele din acest an reprezintă primul pas în implementarea unui program constant de Delegat de Tineret la Organizația Mondială a Sănătății, care sperăm să devină o tradiție și să dovedească anual că tinerii și studenții pot avea o participare și contribuție semnificativă.

Teodor Cristian Blidaru la Adunarea Mondială a Sănătății

Teodor Cristian Blidaru la Adunarea Mondială a Sănătății

editiadedimineata.ro: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă studenții de la medicină?

Teodor Cristian Blidaru: Principalele probleme cu care ne confruntăm pot fi împărțite în două categorii: probleme actuale ale învățământ și probleme ale sistemului de sănătate din România.

Când vine vorba de probleme de învățământ, acestea diferă în funcție de universitate și soluționarea necesită coordonare între studenți și conducerile universităților cu profil medical din România. De cele mai multe ori, vizează materialele educaționale învechite, suprasaturarea universităților, lipsa digitalizării și modernizării, precum și condițiile dificile de practică în spitale.

Pe de altă parte, cele mai drastice probleme sunt legate de calitatea generală a sistemului de sănătate din România și la parcursul în carieră al studenților la medicină. Studenții sunt foarte demotivați în legătură cu perspectivele de viitor, având în vedere condițiile foarte dificile de muncă în spitalele de stat pentru medici rezidenți, lipsa resurselor pentru desfășurarea activității medicale și birocrația excesivă din sistemul sanitar. Toate acestea, precum și lipsa certitudinii unui loc de muncă după terminarea rezidențiatului, sunt motive pentru care foarte mulți absolvenți aleg să practice în străinătate.

editiadedimineata.ro: Foarte mulți medici tineri aleg să plece din România. Ce planuri ai? Rămâi în țară?

Teodor Cristian Blidaru: Din păcate, acesta este adevărul trist și mulți dintre colegii mei își doresc să plece din România. Eu îmi doresc să rămân și, împreună cu ceilalți care încă mai speră, să încercăm să aducem o schimbare în bine în România. De ce? Pentru că suntem deja o comunitate puternică de studenți, care vom deveni tineri medici, cu visul de a construi un sistem de sănătate eficient, curat și axat pe pacient, din care medicii să nu își mai dorească să plece.  De asemenea, pe lângă activitatea medicală, îmi doresc în viitor și să mă implic în activitatea didactică universitară și, la un moment dat, aș dori să am o contribuție la sănătatea publică și politicile de sănătate din România.

editiadedimineata.ro: Să ne imaginăm că ajungi într-o poziție importantă în statul român. Ce ai face pentru a păstra medicii în țară?

Teodor Cristian Blidaru: Nu există un singur lucru care trebuie făcut și acest lucru este dovedit de faptul că nu s-a schimbat aproape nimic după creșterea salariilor din sănătate. Sistemul sanitar, în totalitate, necesită o reformă complexă și investiții majore în infrastructură.

Câteva lucruri urgente și concrete pe care le-aș face sunt diminuarea birocrației prin creșterea gradului de digitalizare, modernizarea spitalelor din România, atragerea de fonduri pentru dezvoltarea de noi spitale (inclusive cele regionale), asigurarea resurselor necesare (precum consumabile, instrumentar, aparatură) pentru a ne desfășura munca așa cum am învățat. Mai mult decât atât, aș încuraja personalul medical din mediul rural și orașele mici, prin beneficii și oportunități de educație continua similare orașelor mari, pentru că numai așa putem acoperi în mod echitabil nevoia de servicii de sănătate a pacienților din toate colțurile țării.

Un alt sector pe care l-aș prioritiza este prevenția. Este mereu mai ieftin și mai sănătos să eviți boala, în loc să o tratezi. România este încă sub amenințarea a numeroase boli care pot fi foarte ușor prevenite prin educarea populației, lucru care necesită campanii majore și eficiente de conștientizare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE