1 iulie 2022, 16:39

Cum poate fi Rusia sancționată?

NATO a spus că nu va acționa militar dacă Ucraina va fi atacată, însă sunt posibile sancțiuni economice drastice din partea Statelor Unite, Marii Britanii și Uniunii Europene. Care ar putea fi acestea?

Tensiunile tot mai mari dintre Rusia și Occident ridică perspectiva unui nou val de sancțiuni împotriva Moscovei.

Senatorii democrați din Congresul de la Washington au introdus un nou proiect de lege care vizează impunerea unor restricții severe împotriva unor oficiali militari și guvernamentali ruși, printre care și președintele Vladimir Putin, precum și împotriva unor instituții bancare din Rusia.

Sancțiuni mai vechi

Rusia, care neagă că ar plănui un atac asupra Ucrainei, este supusă unor sancțiuni încă de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea în 2014. Alte măsuri punitive au fost luate împotriva sa după otrăvirea în 2018 a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale în Marea Britanie.

Statele Unite au impus de asemenea sancțiuni din cauza presupusei ingerințe a Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Noile sancțiuni. Cum poate fi Rusia sancționată?

 

  1. Deconectarea de la SWIFT

 

Una dintre cele mai dure măsuri care ar putea fi luate ar fi deconectarea sistemului financiar rusesc de la sistemul de mesagerie SWIFT folosit pentru tranzacțiile financiare internaționale.

SWIFT este folosit de peste 11.000 de instituții financiare din peste 200 de țări, fiind o societate cooperativă cu sediul în Belgia guvernată de un consiliu de administrație cu 25 de membri.

Există și un precedent pentru o asemenea măsură: în martie 2012 SWIFT a deconectat băncile iraniene după ce sancțiunile internaționale asupra Teheranului au fost înăsprite din cauza programului său de înarmare nucleară.

Efectul a fost imediat: Iranul și-a pierdut jumătate din veniturile obținute din exporturile de petrol și 30% din cele realizate din comerțul internațional.

Totuși, Brian O’Toole, cercetător la Atlantic Council, un think tank de la Washington, afirmă că decuplarea Rusiei de la SWIFT ar cauza perturbări imediate dar că impactul măsurii s-ar diminua în timp.

 

  1. Interzicerea importurilor de cipuri

 

Mai multe surse de la Casa Albă afirmă că Administrația Biden a notificat producătorii de cipuri din SUA să fie pregătiți pentru noi restricții asupra exporturilor către Rusia.

Printre acestea s-ar putea număra inclusiv blocarea accesului la produse electronice, măsuri similare fiind adoptate în timpul Războiului Rece când SUA și celelalte state occidentale au menținut sancțiuni severe împotriva Uniunii Sovietice în domeniul tehnologic.

Unii analiști afirmă că această măsură ar putea paraliza segmente importante ale economiei rusești, deja puternic afectate de sancțiunile în vigoare, scrie Reuters.

 

  1. Sancțiuni asupra obligațiunilor rusești

 

Accesul la obligațiuni emise de Rusia a devenit tot mai limitat și ar putea fi restricționat și mai mult, fiind propusă și ideea unei interdicții pe piața secundară de tranzacții.

În aprilie 2021 președintele american Joe Biden le-a interzis investitorilor americani să cumpere noi obligațiuni în ruble din cauza acuzațiilor de ingerință în alegerile prezidențiale ale Statelor Unite.

 

  1. Sancționarea directă a unor firme și companii

SUA și Uniunea Europeană au impus deja sancțiuni împotriva sectoarelor energetice, financiare și de apărare ale Rusiei.

Casa Albă a vorbit anterior despre posibile sancțiuni împotriva celor mai mari bănci rusești și unele măsuri care să vizeze abilitatea Rusiei de a converti rublele în dolari și alte valute.

Washingtonul ar putea sancționa de asemenea Fondul de Investiții Directe al Rusiei, cunoscut pentru finanțarea dezvoltării și producerii vaccinului anti-Covid Sputnik V.

Mai multe pe Hotnews

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE