23 aprilie 2024, 13:28

Cum pot fi convinși tinerii să conducă prudent? INTERVIU Liviu Zorilă, inițiatorul Orei de educație rutieră

Ora de educație rutieră este cel mai mare proiect de educație rutieră din România. În cadrul proiectului, vedete precum Micutzu sau Dani Oțil le-au vorbit elevilor despre pericolele din trafic. De la o ediție la alta, Ora de educație rutieră a ajuns la copiii din grădinițe, dar și la elevii din școala generală și liceu.

Liviu Zorilă este președintele EDIT, asociație care activează în domenii precum educație, sport, cultură, artă și tineret. A studiat la ASE și la Universitatea București. A lucrat 6 ani în corporații, 3 ani în administrația publică și 3 ani în ONG.

Într-un interviu acordat pentru editiadedimineata.ro, Liviu a vorbit despre cum s-a hotărât să pună bazele asociației EDIT.

Povestea EDIT a început în momentul cand m-am decis să fac «ceva mai mare decât mine». Aveam foarte multe idei și doream să încep să le și pun în practică. Știam că de unul singur e greu să miști ceva, așa că am înființat o organizație non-guvernamentală, apolitică și  non-profit. În mai 2016 a luat naștere Asociația pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului, EDIT pe scurt. Și de atunci a început povestea.

Președintele asociației EDIT a precizat că la început nu a fost preocupat doar de educație rutieră, ci de educație, în general.

La început, nu a fost vorba numai despre educația rutieră, a fost vorba despre educație în general. Despre lucruri care nu merg și care pot fi îndreptate. Educația rutieră era cel mai evident exemplu. Nu am inventat noi apa caldă. În România s-a mai făcut educație rutieră în școli și acum 20-30 ani. Scopul proiectului Ora de Educație Rutieră a fost în primul rând să implice toate autoritățile competente. Apoi, împreună, autorități, parteneri privați, specialiști și voluntari să educăm niște generații de copii și să încercăm să facem o diferență. Și nu în ultimul rând, să demonstrăm că se pot face lucruri bune și în România. Nu a fost totul roz și nu toată lumea a fost impresionată de demersul nostru, dar, cu un proiect bine făcut și cu mult entuziasm și determinare, în timp am reușit să atragem tot mai mulți parteneri, să implicăm tot mai multe autorități, să ne dezvoltăm și să avem un impact din ce în ce mai mare.

Întrebat de ce consideră că tinerii au nevoie de educație rutieră, Liviu crede că e o nevoie ce ține de baza piramidei lui Maslow.

Nevoia de a fi în siguranță e o nevoie primară. Fiecare dintre noi trebuie să fie conștient de pericolele din jur și să știe să se ferească de ele.

Când avea 18 ani, Liviu n-a avut pe nimeni care să-i atragă atenția asupra pericolelor din trafic, dar a fost ajutat de firea lui prudentă.

Norocul meu e că sunt un șofer liniștit. Sunt genul care conduce «bătrânește», după cum îmi spuneau colegii de liceu.

Președintele EDIT consideră că, deși la prima vedere, pare dificil să convingi tinerii că neatenția în trafic poate deveni periculoasă, dacă discuți cu ei pe limba lor, îi poți câștiga.

La o vârstă la care toate instinctele duc către teribilism și nevoia de afirmare, nu e o misiune chiar ușoară. Dar, dacă te apropii de el, îi înțelegi nevoile și vorbești pe limba lui, e posibil să reușești. Noi am mers pe o abordare non-formală și relaxată, dar cu multe informații utile și activități practice.

Întrebat ce relație are asociația EDIT cu autoritățile, Liviu este încântat de deschiderea multor instituții publice.

Având în vedere statisticile, proiectul nostru și rezultatele obținute, cele mai multe instituții au fost deschise, ne sprijină și avem o colaborare foarte bună.

De la ediție la ediție, proiectul a câștigat tot mai mulți susținători din rândul vedetelor. Printre aceștia se numără cântăreți cunoscuți precum Andreea Bălan sau Marius Moga, dar și influenceri apreciați de noile generații precum Like Creața sau Micutzu.

Foarte multe vedete-părinți s-au implicat activ și au promovat demersul nostru pe parcursul timpului. Câteva exemple ar fi Antonia, Andreea Bălan, Cornel Ilie, Marius Moga. La liceu am schimbat registrul și am invitat influenceri bine cunoscuți de către public, care alături de pilotul Adi Grigore le vorbesc tinerilor despre viața de șofer: Dani Oțil, Like Creata, Ana Maria Brânză, Florin Ristei, Micutzu, Andrei Ciobanu.

Președintele EDIT apreciază că influencerii au fost primiți extraordinar de către elevi.

Liviu este îngrijorat că România e pe primul loc în UE de câțiva ani la numărul de accidente rutiere, dar crede că educația rutieră poate schimba poziția din acest clasament.

Întrebat ce ar face dacă ar ajunge într-o poziție importantă în statul român pentru a schimba ceva în domeniul siguranței rutiere, Liviu consideră că nu trebuie făcut nimic din ceea ce nu poate face în acest moment.

Nu e neapărat nevoie de o poziție importantă pentru a schimba lucrurile!, conform inițiatorului Orei de educație rutieră.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol