3 mai 2024, 5:06

Despre accidentele în care sunt implicate trotinetele electrice: majoritatea sunt cauzate de acestea. Statistici din ce în ce mai îngrijorătoare

Trotinetele electrice sunt tot mai populare. Dar şi numărul accidentelor în care sunt implicate creşte constant. Mulţi dintre cei care le manevrează sunt neatenţi, iar asta se vede în statistici.

Cele mai recente date arată că 9 din 10 incidente în trafic se produc din cauza trotinetelor. Poliţiştii şi specialiştii în conducere defensivă trag semnale de alarmă, înainte ca fenomenul să scape de sub control.

Fie că vorbim despre trotinete personale sau cele închiriate prin aplicații, acestea sunt peste tot în traficul din marile orașe. Mulți dintre cei care le folosesc, însă, nu respectă regulile de circulație.

“Avem situații, din nefericire, în care utilizatorul de trotinetă nu este lovit de un autovehicul, ci el lovește un autovehicul sau, mai grav, lovește pe trotuar pietoni.”, spune Claudiu Costea, purtător de cuvânt, Brigada Rutieră Bucureşti.

Ce spune Titi Aur?

Specialiștii în conducere defensivă au o serie de propuneri în acest sens.

“Ar trebui din punctul meu de vedere ca legea să te oblige să ai o asigurare pe CNP. Nu pe trotinetă, nu pe permis de conducere că nu ai, ci pe tine, pe persoană fizică. Să fie obligatoriu să treci printr-un chestionar minim, adică: cum merg pe dreapta, ce înseamnă stop, ce înseamnă trecere de pietoni”, spune Titi Aur.

Unii posesori de trotinete îşi iau, totuşi, măsuri de precauţie – plătesc o poliţă de răspundere civilă generală, care acoperă reparaţiile şi îşi fac asigurare pentru echipamentul în sine. Mai mult, unii comercianţi oferă chiar şi o asigurare de tip casco la vânzarea trotinetelor.

Statistici

Anul trecut, numărul accidentelor în care au fost implicate trotinete electrice a fost dublu față de anul 2021. Cele mai multe au fost accidente ușoare, peste 1.200. Însă, şi numărul accidentelor grave crește de la an la an. În 2021, la nivel național au fost 75 de accidente grave, iar în 2022 au fost peste 150.

În majoritatea cazurilor cei de pe trotinete nu au respectat regulile de circulaţie, nu au acordat prioritate, au mers cu viteză şi nu s-au asigurat când au făcut viraje.

Cauzele accidentelor

De cele mai multe ori acestea sunt:

  • – abaterile de la respectarea regulilor de circulație,
  • – viteză neadaptată la condițiile de drum,
  • – neacordarea de prioritate,
  • – neasigurarea la schimbarea direcției de mers
  • – circulația pe sens opus.

Sursă – Știrile TVR


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol