28 martie 2024, 17:44

Cum poți trăi din artă în afara Bucureștiului? Primul pictor 3D din România, despre promovare, comunitate și noua generație de artiști

Cât de greu este pentru un artist să răzbească în afara Bucureștiului? Încercând să aflăm  cum poți să trăiești din artă, am vorbit cu Daniel Relenschi, care locuiește în Botoșani, despre promovare, comunitate și noua generație de artiști.

Daniel Relenschi, la treabă

Daniel Relenschi, la treabă

Primul pictor 3D din România

Daniel este primul pictor 3D din România. „Sunt cunoscut drept primul pictor 3D din România. Pe lângă pictură 3D și pictură clasică, mai am și câteva mici colaborări ca designer vestimentar. Mai curând cred că ceilalți mă consideră artist, pentru mine vine cumva firesc, pictez de când mă știu, iar referitor la design-ul vestimentar, pot să spun că am început de mic, atunci când aveam comenzi de la colegele de clasă care îmi cereau să le creez rochițe pentru păpușile lor Barbie. Cred că aveam șapte sau opt ani când am primit primele mele comenzi pentru care eram plătit cu dulciuri. Cred că voi rămâne cunoscut pentru lucrurile cele mai notabile făcute de-a lungul vieții, sigur ca îmi doresc să dăruiesc lumii cât mai mult, dar e un cumul de factori care trebuiesc să fie favorabili realizării ideilor mele. ”, povestește artistul.

Daniel Relenschi. Fructul oprit. Creative Fest 2016

Daniel Relenschi. Fructul oprit. Creative Fest 2016

Susținerea familiei și a clienților

Daniel este recunoscutor pentru sprijinul primit din partea familiei, dar și a clienților. „Lucrurile s-au legat organic, pictura și design-ul vestimentar au mers mână în mână. Prima mea expoziție se întâmpla în 2008 in Botoșani, am avut parte de expunere mediatică încă de atunci dar poate cel mai notabil eveniment a fost realizarea unei picturi care am aflat mai apoi că ar fi prima pictura 3D din Romania și de acolo a pornit un lung șir de colaborări și apariții în media. Am avut parte de susținere și încurajare în primul rând din partea familiei, lucru foarte important. Foarte importantă este și susținerea venită din partea clienților care au un foarte important rol în viața unui artist, e practic, pe lângă susținerea financiară, garantul că arta mea are un sens, că are valoare și nu neapărat doar financiară.”, spune pictorul.

Daniel Relenschi, colier din snur, lanturi metalice, cu strasuri din sticla si cristale Swarovski

Daniel Relenschi, colier din snur, lanturi metalice, cu strasuri din sticla si cristale Swarovski

Despre piața de artă din Botoșani

Pictorul crede că piața de artă din Botoșani are un potențial enorm. „Piața de artă din Botosani este una bună. Foarte important este să ajungi direct la potențialii cumpărători sau la colecționari. Pot să spun că sunt apreciat și tind să cred că se poate și mai bine de atât, dar toate la timpul lor. De câte ori am avut ocazia să vorbesc sau să scriu pentru media națională am spus că sunt din Botoșani și sunt mândru de acest lucru, de realizările înaintașilor mei care vin de pe aceste meleaguri. Botoșaniul este cunoscut mai ales pentru numele sonore din domeniul culturii, al științei, cum ar fi: Mihai Eminescu, George Enescu, Octav Bancila, Ștefan Luchian, Nicolae Iorga, Grigore Antipa și lista poate continua. Sigur că apreciez foarte tare și sunt mândru să aflu că cineva din Botoșani se remarca pentru lucrurile pe care le face. Cred că problema pe care o au mulți este cea financiară care nu permite să se dezvolte și să facă exact ce și-ar dori, ocupându-și timpul cu lucruri care le asigură traiul în primă fază și asta omoară creativitatea.”, crede Daniel.

daniel_relenschi-interactiune_primul_tablou_3d_in_tehnica_unui_singur_punct_de_perceptie

Daniel Relenschi. Interacțiune, primul tablou 3D în tehnica unui singur punct de percepție

Lucrări în colecții particulare din SUA

Viața l-a dus pe Daniel în diverse colțuri ale lumii. Dacă el a ales să se întoarcă acasă, lucrările lui au rămas în colecții private din America, Danemarca sau Germania. „Am expus în orașe ca Iași, Suceava, Timișoara, București, Botoșani firește. Lucrări sunt prezente în colecții particulare chiar și în SUA, țări din Africa, Danemarca sau Germania. Comunicarea este mai lesne de realizat acum față de cum era mai demult când spre exemplu nu aveam la îndemână internetul și asta face posibil ca din orice parte a lumii să poți să lucrezi, expunerea fiind făcută unora strict pe internet. Bucureștiul este un oraș efervescent, arta este efectiv devorată si evident, piața de artă este mult mai bună decât în alte orașe, dar asta și datorită faptului că este un oraș mare în care se întâmplă cele mai importante lucruri. Am locuit cumulat cinci ani in București si este foarte posibil să mă intorc, îmi lipseste și cu siguranță viitoarea mea expoziție se va întâmpla în București.”, povestește Daniel.

Daniel Relenschi. Neuburg an der Kammel

Daniel Relenschi. Neuburg an der Kammel

Se simte ca acasă în orașele din Moldova

Daniel crede că în toate orașele din regiunea de nord-est a României există piețe de artă care pot fi cucerite de artiștii români. „Suceava este un oraș drag mie, foarte mult mi-a plăcut și atmosfera din Piatra Neamț, probabil și pentru că este oraș de munte și este foarte bine organizat, curat. Am avut parte de o experiență frumoasă în Bacău unde am pictat o lucrare 3D într-un centru comercial ce implinea 10 ani de activitate. A fost prima dată când am avut parte de un asistent personal pus la dispoziție de client care a avut grijă să nu îmi lipsească nimic. Mi-am facut timp să vizitez orașul și a fost foarte frumos, oamenii sunt calzi și apreciativi, lucru foarte important pentru un artist.”, spune artistul.

Daniel Relenschi și moda

Daniel Relenschi și moda

Cluburi ale artiștilor și ale clienților

Pentru a putea încuraja tinerii din orașele României, Daniel crede că ar trebui fondate cluburi în care să se întâlnească artiștii și clienții. „Sunt foarte multe lucruri de făcut și pentru că este foarte importantă comunicarea, aș insista pe aceasta zonă. Dacă alte zone ale artei au parte de susținere din partea autorităților (cum ar fi teatrul sau muzica), pictorii chiar au fost neglijați. Spre exemplu pentru a face parte din Uniunea Artiștilor Plastici este nevoie să cotizezi, spațiile de expunere sunt limitate și chiar nu văd un sprijin real față de artist. O mare problemă a artiștilor plastici este că sunt introvertiți, limitând astfel cercul în care se desfașoară și asta se vede în activitatea acestuia, apoi mai apare și invidia pe care eu nu o înțeleg. Nu ai cum să invidiezi activitatea unui om decât când te vezi neputincios și nu îți rămâne decât să invidiezi. Sigur, competiția este bună dar este bine să rămână doar pe pânză și nu în viața reală pentru că nu aduce nimic bun in a te compara cu ceilalti. Ce lipseste, spuneam mai sus, este comunicarea. În acest sens as dezvolta cluburi ale pictorilor și clienților care să se întâlneasca periodic în cadrul unui eveniment, o gală, spre exemplu. Iarăși, oamenii de afaceri pot avea un foarte important cuvânt de spus, se pot dezvolta foarte multe lucruri în acest sens, o cafenea a artiștilor în care acestia se pot întâlni și pot schimba idei iar artistii tineri ar putea interacționa cu cei mai în vârstă și mai experimentați. Nu este deloc ieftin să fii pictor și aș putea să fac o listă a cheltuielilor ce implică realizarea unui tablou dar i-aș descuraja pe cei care vor să pornească pe acest drum. Să vrei să devii pictor în România necesită un dram de nebunie și curaj, apoi cred că sprijinul vine organic, de la familie, prieteni și mai apoi din partea celor care apreciază arta ta.”, crede Daniel.

Pictura 3D. Daniel Relenschi- Lansare FIFA 18 în România

Pictura 3D. Daniel Relenschi- Lansare FIFA 18 în România

Recomandări pentru tinerii artiști din orașele mici

Daniel îndeamnă tinerii să îndrăznească să creadă în arta lor. „Un tânăr la început de drum, dar care este vizibil foarte talentat trebuie, este necesar să fie încurajat, chiar măcar și cu un cuvânt de laudă. Îi dă putere și sens și va continua, devenind din ce în ce mai bun. Este foarte important să știi ce îți dorești, să muncești, să experimentezi, să vrei să fii un artist dar și un om mai bun și lucrurile se vor așeza ireal de frumos în calea ta. Un oraș mic are automat și oameni care îți pot deveni clienți, recomand să îi abordezi dacă ai încredere în talentul tău. Foarte important este să ai un vis, un plan la care să lucrezi și chiar daca nu devine realitate 100%, o mare parte din el sigur se va materializa.”, le transmite Daniel tinerilor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol