30 aprilie 2024, 13:25

Mari artiști cer protecție în fața inteligenţei artificiale

Peste 200 de artişti de renume cer într-o scrisoare deschisă, publicată marți, o mai bună protejare a creaţiei şi a drepturilor de autor în faţa ameninţărilor generate de inteligenţa artificială (AI).

Potrivit acestora, tehnologia poate „să distrugă ecosistemul muzicii”, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Printre semnatari se numără Billie Eilish, Nicki Minaj, Katy Perry, Norah Jones, Camila Cabello, Smokey Robinson și moştenitorii cântăreţilor Bob Marley şi Frank Sinatra, alături de trupele rock Pearl Jam şi R.E.M.

„Manieră prădătoare a inteligenţei artificiale”

„Trebuie să ne protejăm împotriva utilizării într-o manieră prădătoare a inteligenţei artificiale pentru a fura vocile şi aspectul fizic al artiştilor profesionişti, a încălca drepturile creatorilor şi a distruge ecosistemul muzical”, se mai precizează în scrisoarea deschisă promovată de organizaţia Artist Rights Alliance.

„Le cerem tuturor platformelor muzicale digitale şi tuturor serviciilor muzicale să îşi ia angajamentul de a nu dezvolta şi de a nu implementa tehnologii, conţinuturi sau instrumente de generare a muzicii de către AI, care afectează sau înlocuiesc arta umană a textierilor-compozitori şi a artiştilor sau care ne privează de o remunerare justă pentru munca noastră”, adaugă textul.

Modele de inteligenţă artificială fără permisiunea artiștilor

Dezvoltarea aşa-numitei inteligenţe artificiale generative a stârnit temeri cu privire la numeroase ameninţări la adresa creaţiei artistice, inclusiv posibilitatea de a reproduce voci celebre.

Semnatarii scrisorii consideră că inteligenţa artificială deţine „un potenţial enorm pentru a face să avanseze creativitatea umană”, dar „unele dintre cele mai mari şi mai puternice companii folosesc munca noastră pentru a antrena modele de inteligenţă artificială fără permisiunea noastră”.

Luna trecută, Tennessee – unul dintre centrele majore ale industriei muzicale datorită artiştilor din Nashville – a devenit primul stat american care a adoptat o legislaţie pentru a îi proteja pe profesioniştii din industria muzicală de ameninţările AI prin intermediul unei legi denumite „ELVIS Act” (Ensuring Likeness, Voice, and Image Security Act).

Legea, care intră în vigoare la 1 iulie şi care a fost salutată de principalii actori din industria muzicală, interzice instrumentelor de inteligenţă artificială generativă să reproducă vocea unui artist fără acordul acestuia.

O legislaţie similară este în curs de examinare la nivel federal, în Congresul SUA, şi în alte câteva state americane.

Gigantul din industria muzicală Universal Music Group (UMG) a citat inteligenţa artificială ca fiind unul dintre factorii care au dus la eşecul negocierilor purtate cu reţeaua de socializare TikTok, o situaţie ce a dus la eliminarea de pe această platformă a muzicii lansate de numeroşi artişti aflaţi sub contract cu UMG.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol