20 mai 2024, 7:07

Un artist german își instalează un birou pe plajă pentru a avertiza despre condițiile de muncă și birocrație

Un bărbat îi încurcă zi de zi pe oamenii care își petrec verile pe insula germană Spiekeroog, din Marea Nordului, pe ale cărei plaje își înființează un birou complet cu birou, mașină de scris, ștampile și stilou.Numele lui este Albrecht Fersch și deasupra biroului său puteți vedea chiar și o pancartă pe care scrie „angajatul lunii”.
Cei mai mulți turiști sunt iritați, dar spectacolul pe care îl oferă în timp ce copiii se stropesc în apă și pescărușii zboară deasupra capului are sens. Fersch este un artist și, prin prestația sa, încearcă să atragă atenția asupra granițelor dintre lumea muncii și timpul liber, relatează agenția germană de presă dpa.

În 5 minute, amenajarea biroului e gata

De obicei, nu durează mai mult de cinci minute de la amenajarea biroului pe plajă până la a fi înconjurat de privitori. Mulți îl privesc iritați, căutând răspunsuri la absurditatea scenei.

„Ești funcționar?” îl întreabă o femeie pe bărbatul de 52 de ani, care transpiră în fața biroului său îmbrăcat într-un costum și cravată închise la culoare. „Sunt un oficial de plajă”, răspunde el repede. Între timp, privirile iritate ale turiștilor din jurul lui se înmulțesc.

Artistul berlinez profită de această iritare. Scopul lui pe plaja de pe insula Spiekeroog, din Frisia de Est, este să atragă atenția asupra a două realități, cea a lumii muncii și cea a vacanțelor. Prestația sa se intitulează „Schreibtischtäter”, ceva de genul „delincvent de birou”.

„Ca artist mă preocupă realitatea, cum este realitatea și de ce este așa”, spune Fersch într-un moment mai liniştit, când unii turişti se îndepărtează de biroul lui.

Îi pune pe gânduri pe turiști

Spectacolul lui nu este doar despre simțul sau nonsensul birocrației. El crede că nimeni nu pune întrebările cu adevărat importante în viață. Pentru a vorbi despre asta cu turiștii și a-i pune pe gânduri, Fersch a creat pentru acțiune – într-un mod foarte birocratic – mai mult de o duzină de formulare pe care le scoate atunci când curioșii se apropie de el.

„Cine vrea să completeze formulare? Există câte ceva pentru toată lumea”, le spune Fersch turiştilor. Una dintre hârtii este intitulată „Fericire și plăcere” și este folosită pentru a calcula „coeficientul fericirii” cuiva conform unei „legi de formatare a fericirii”. Dar chiar poți să faci așa ceva?

„Care sunt dorințele tale? Ce simți acum?” sunt câteva dintre întrebările de pe formular. „Nu sunt întrebări obișnuite pentru un formular”, recunoaște Fersch.

„Vreau să pun întrebări importante în legătură cu lucrurile despre care oamenii se întreabă cu adevărat. De obicei oamenii sunt mai înclinați spre vacanță, așa că se dedau experienței”, spune el.

Umor negru

Micul birou pe care artistul îl instalează pe plajă pare puțin depășit, nu foarte digital, dar funcțional, potrivit lui Jürgen König. Acest bărbat de 62 de ani trebuie să știe asta bine. El însuși este funcționar public într-un birou de stat din landul german Saxonia. Îi place să experimenteze arta în locuri neașteptate. „Este complet absurd, dar îmi place umorul”, mărturisește König după ce a luat un formular de pe birou.

Multe dintre persoanele care se află pe plajă însoțesc spectacolul voluntar și cu curiozitate, stau la birou și completează un formular, precum Falko Grunau, din orașul german Essen.

Acest fost director de școală știe ce este birocrația. „Ce vom face cu planificarea încălzirii?”, îl întreabă cu o față serioasă pe artist. „Întrebați biroul federal. Mi-am îndeplinit deja planificarea pentru astăzi”, răspunde Fersch, privind în direcția soarelui. „Îți voi da un bon de ordine între timp”, adaugă el.

Sursa foto: Sina Schuldt/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol