Astenia de primăvară reprezintă o slăbire generală a organismului cauzată de schimbarea anotimpurilor.
În această perioadă, corpul nostru depune un efort pentru a ne adapta noilor temperaturi și condiții climatice de primăvară, transmit specialiștii.
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” din Iași, susține că este nevoie de adaptarea la schimbările de sezon, fapt care necesită un stil de viață echilibrat, bazat pe o alimentație sănătoasă, activitate fizică și gestionarea corectă a stresului.
El recomandă ca, în cazul în care ne confruntăm cu stări de apatie, lipsa poftei de mâncare, insomnii, stări de oboseală și moliciune să apelăm la un consult medical, întrucât alternanța anotimpurilor și în special trecerea de la sezonul rece la cel cald poate afecta organismul uman.
”Zona noastră geografică, cu clima temperată, implică această alternanță a temperaturilor, de la un anotimp la altul. Sunt o serie de factori care intervin, de la creșterea intensității luminii solare, zile mai lungi, variații de temperatură și umiditate, deficitul de vitamine și minerale cu care ieșim din iarnă, la stresul, oboseala, pot aduce schimbări de tonus fizic și psihic care se manifestă prin stări de oboseală și slăbiciune sau chiar cu dureri de cap și lipsă de concentrare”, declară managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf Parascheva” din Iași, potrivit agerpres.ro.
Medicul transmite că toate aceste schimbări influențează nivelurile de serotonină și melatonină, substanțe chimice din creier responsabile de reglarea stării de spirit și a somnului.
‘Sinteza melatoninei include nucleul suprachiasmatic și glanda pineală, fiind stimulată de intensitatea luminii percepute la nivelul retinei. Melatonina influențează funcționarea sistemului imun și generează procesele de apărare ale organismului, gestionează secreția de cortizon și reglează tensiunea arterială. Nivelul scăzut de melatonină poate genera insomnie și irascibilitate. Serotonina este un neurotransmițător sintetizat majoritar la nivelul celulelor intestinale enterocromafine care reglează motilitatea digestivă. Serotonina semnalizează senzația de foame și sațietate, cu rol vasoconstrictor, fiind implicată în generarea proceselor de hemostază primară, iar la nivelul sistemului nervos acționează asupra sintezei de melatonină‘, a explicat dr Florin Roșu.
Conform acestuia, deficitul de serotonină poate determina scăderea apetitului, poate duce la insomnii, apariția depresiei, a fobiilor sau chiar a anxietății.
Pentru a combate astenia de primăvară, trebuie consumate cât mai multe fructe și legume proaspete care au acțiune detoxifiantă, diuretică, depurativă, și care să ajute la reglarea tranzitului intestinal.
De asemenea, medicul recomandă să facem plimbări în aer liber care au efect asupra creșterii fluxului de sânge oxigenat la nivelul creierului și stimulează producerea de serotonină, pentru a induce o stare de bine.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol