18 mai 2024, 13:19

Cum s-a ajuns aici? În Germania s-a cerut înființarea unui califat și impunerea legii islamice, sharia

O manifestaţie islamistă care a avut loc în urmă cu o săptămână la Hamburg, la care s-a îndemnat la înfiinţarea unui ”califat”, provoacă scandal în Germania, un eveniment a cărui organizarea a fost condamnată de către cancelarul german Olaf Scholz, relatează Euronews.

Un califat este o formă politico-religioasă de guvernare sub conducerea unui intendent islamic cu titlul de calif, sau „succesor al profetului”, considerat un lider de rang înalt în lumea musulmană.

Potrivit presei locale şi autorităţilor germane, protestul a fost organizat de liderul grupului extremist Muslim Interaktiv. În mai multe înregistrări video cu protestul postate online, un speaker care se adresează mulţimii poate fi auzit descriind califatul ca fiind un „sistem care asigură securitatea”, dar care a fost „demonizat” de politicienii şi organizaţiile media din Germania.

Organizatorii susţin că mitingul a fost un protest faţă de presupusele politici islamofobe ale guvernului german şi faţă de campaniile de dezinformare din mass-media împotriva musulmanilor din Germania, în timp ce relatau despre desfăşurarea războiului dintre Israel şi Hamas.

„Ne vom ridica vocile împreună … împotriva raportărilor islamofobe, atât în ultimele săptămâni, cât şi în ultimele luni”, se arată într-o postare pe X.

Dar ce înseamnă asta, mai concret?

Este clar: cererea pentru un Califat este anticonstituțională – și în același timp protejată de libertatea de exprimare. Relevanța penală potrivită poate fi obținută doar atunci când există planuri concrete de implementare și acestea sunt urmărite activ prin proteste sau afișe corespunzătoare. În urma informațiilor disponibile până în prezent, demonstrația de la Hamburg a decurs în mod pașnic, nu au avut loc violențe sau vandalizări, și nici nu s-a îndemnat la comiterea de infracțiuni.

Serviciul Federal de Informaţii Criminale din Germania (BKA) şi Serviciul de securitate din Hamburg afirmă că Muslim Interaktiv face parte din Hizb ut-Tahrir („Partidul Eliberării”), o mişcare islamistă salafistă globală cu scopul de a unifica lumea sub un califat islamic şi de a implementa sharia, sau legea islamică.

Hizb ut-Tahrir, care a fost fondat la Ierusalim în 1953, are interdicţie de a funcţiona în Germania din 2003. De asemenea, este interzis în multe ţări majoritar musulmane şi se confruntă cu rezistenţă din partea Autorităţii Palestiniene din Cisiordania, unde pledează pentru restabilirea unui califat prin mijloace nemilitare, potrivit Consiliului European pentru Relaţii Externe.

Marea Britanie a interzis grupul în ianuarie, în temeiul legilor sale privind combaterea terorismului, în ciuda faptului că grupul insistă că este un partid politic nonviolent.

Analistul specializat în extremism Ghaffar Hussain nu a fost de acord cu această denumire şi a avertizat în ianuarie, în cadrul unui forum, că, deşi nu crede că Hizb ut-Tahrir este un grup terorist, deoarece ideologia sa nu îndeamnă în mod direct membrii să comită acte de violenţă, ideologia sa răspândeşte o retorică violentă şi antisemită şi justifica şi încurajează violenţa şi terorismul din partea altor grupuri islamiste.

La rândul său, ministrul britanic de Interne, James Cleverly, a menţionat riscurile de incitare la violenţă şi antisemitism în timpul protestelor de încetare a focului în Gaza.

Ordinul de desemnare a Hizb ut-Tahrir ca organizaţie teroristă face ca apartenenţa la grup sau solicitarea de sprijin pentru acesta să constituie o infracţiune penală, iar contravenienţii pot fi pasibili de o pedeapsă cu închisoarea sau amendă.

Nu ar fi încălcat legea la demonstrație

Până în prezent, nu s-a sugerat că demonstraţia Muslim Interaktiv din Germania ar fi încălcat legea, în ciuda faptului că grupul a fost clasificat de serviciile de informaţii ca fiind extremist.

În octombrie 2023, la scurt timp după ce teroriştii Hamas au atacat Israelul şi au ucis 1.200 de persoane, Muslim Interaktiv a organizat un protest similar care s-a încheiat cu ciocniri cu poliţia.

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, din partea Partidului Social-Democrat de stânga, a declarat în timpul unui interviu acordat presei locale germane că poliţia trebuie să acţioneze dacă sunt comise infracţiuni în timpul demonstraţiilor politice.

„Să vezi o demonstraţie islamistă de acest fel pe străzile noastre este greu de suportat. Este un lucru bun că poliţia din Hamburg a contracarat infracţiunile cu o prezenţă numeroasă”, a spus ea.

„Linia roşie la care se termină protecţia germană a dreptului de întrunire şi a libertăţii de exprimare trebuia să fie clară. Fără propagandă teroristă pentru Hamas, fără discursuri de ură îndreptate împotriva evreilor. Dacă au loc astfel de infracţiuni, trebuie să se intervină imediat şi în forţă la demonstraţii”.

Adepţii Muslim Interaktiv sunt catalogaţi drept „pop-islamişti”, iar amploarea şi influenţa tot mai mare în rândul tinerilor au fost catalogate drept îngrijorătoare de către autorităţile germane. Potrivit lui Faeser, grupul este supravegheat.

„Alte grupuri care stârnesc emoţii, radicalizează şi recrutează noi islamişti sunt, de asemenea, supravegheate de autorităţile noastre de securitate. Printre acestea se numără şi grupul de la demonstraţia de la Hamburg”, a spus ea.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol