19 aprilie 2024, 8:00

Cum s-a dat Ilie Năstase cu cremă de ghete ca să își susțină partenerul

Ilie Năstase. Acum îmbrăcat în uniformă de general, acum certându-se cu ziariștii. O glorie a sportului românesc din vremurile în care număram idolii pe degetele de la o mână, și asta pe ascuns. Un personaj în adevăratul sens al cuvântului, fără de care istoria tenisului ar fi fost mai săracă. 

Și nu ne referim doar la trofee…

Chestiunea rasială

În anii 70 nu exista nici o mișcare #metoo sau #blacklivesmatter. Cu toate acestea problema rasială era una serioasă.

Numele Arthur Ashe vă spune ceva? Ce-i drept, trebuie să ai o vârstă sau să iubești extrem de mult tenisul.

Arthur Ashe a fost primul tenisman de culoare care a câștigat US Open, Australian Open și Wimbledon. Și, de asemenea a fost primul jucător de culoare selectat în reprezentativa de Cupa Davis a Statelor Unite. O glorie a sportului alb de peste ocean.

La Cupa Davis, în 1969

Ashe a făcut parte din echipa de Cupa Davis care a câştigat titlul împotriva României în 1969. Atunci i-a învins şi pe Năstase şi pe Ţiriac în trei, respectiv patru seturi. 

Lucrurile nu au rămas aici. Ilie şi-a luat revanşa pentru înfrângerea din Cupa Davis în anul următor, când a câştigat Roland Garros la dublu cu Ion Ţiriac împotriva lui Ashe şi Charlie Pasarell în trei seturi.

Ilie Năstase era (atunci ca și acum) un tip spumos. BleacherReport îl numește “Bufonul de la București” și îl menționează pe locul patru într-un Top 10 al showman-ilor din tenis, alături de nume mari precum John McEnroe, Boris Becker sau Andre Agassi. 

Nu lua pe nimeni în serios

Ilie, de cele mai mult ori, nu lua pe nimeni în serios, nici măcar jocul său, reușind să facă cele mai “dubioase” glume în faze grele sau chiar cheie.

Dar să revenim la Ashe… 

Arthur Ashe, dimpotrivă, era un tip încăpățânat. Juca fiecare minge ca și când ar fi fost ultima, cu lovituri deseori riscante, dar tot timpul curajoase. Și așa cum era în teren era și în viața personală. 

Atât pe teren cât și în afara lui era un militant neobosit împotriva discriminării rasiale. Se lua prea în serios, cel puțin după părerea lui Ilie. 

Ashe nu a fost însă tot timpul adversarul cuplului Năstase-Țiriac. A fost la un moment dat și partenerul lui Ilie, în cadrul unui turneu de dublu.

Farsele lui ”Nasty”

De atunci datează și una dintre celebrele farse ale lui “Nasty”.

Era luna iulie 1975, iar Ilie făcea echipă la dublu cu Ash în turneul de la Louisville, Kentucky. O zonă în care populația de culoare trecea de 90%. 

Turneul instaurase recent regula, la sugestia ATP, ca jucătorii la dublu trebuie să arate la fel, echipamentul purtat trebuind să fie identic.

Adversarii, americanii Jimmy Connors (și el un neortodox al tenisului) şi Eddie Dibbs, făceau caterincă de Ilie că o să fie amendat pentru că el e alb şi Ashe e negru.

Crema de ghete

Soluția nu s-a lăsat mult așteptată sub forma unei cutii de creme de ghete.

Ei bine, Ilie Năstase a lăsat publicul, oficialii şi probabil și pe Ashe însuşi fără grai când, la începerea meciului, a apărut pe teren cu faţa vopsită în negru cu cremă de ghete. 

Nu spunea regulamentul ca echipamentul trebuie să fie identic?

Mai mult, “Nasty” a decis să folosească respectiva cremă nu numai pe față, așa că și-a dat si pe mâini, și pe picioare. 

Cu prosopul pe cap pe teren

„Fără ca Artur să mă vadă în prealabil” – îşi aminteşte Ilie – „am intrat pe teren cu un prosop pe cap sub privirile a 6.000 de spectatori negri. Când mi-am scos prosopul a fost un moment de linişte totală, după care au izbucnit în aplauze ca la fotbal! Arthur nu se mai putea opri din râs, n-a putut juca vreo cinci minute. Mai puţin amuzant a fost, însă, pentru mine când crema s-a topit de căldură şi a trebuit să se întrerupă meciul ca să mă duc să fac un duş şi să schimb echipamentul care numai alb nu mai era!”.

A fost probabil felul lui de a-şi arăta solidaritatea față de american, împotriva discriminării rasiale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol