Site icon Editia de Dimineata

Cum s-a putut ajunge la pregătirea unei lovituri de stat în Germania. Cine e de vină că extrema-dreaptă a fost subestimată?

Semnalele erau, doar că trebuia să vrei să le vezi. De obicei, așa se întâmplă, atât la nivel micro, în viața fiecăruia dintre noi, când avem semnale că nu este ceva în regulă (sau cineva), dar și la nivel macro, când în societate se petrec lucruri care sunt lăsate să o ia razna și care ajung să sape la rădăcina democrației înseși. Este cazul Germaniei, care s-a trezit joi buimacă, după operațiunile desfășurate miercuri în 11 landuri din țară, pentru a dejuca o lovitură de stat. Nu vorbim despre o țară bananieră. Nu vorbim despre un microstat, ci despre ditamai motorul Europei.

Halucinanta situație am relatat-o pe larg, miercuri, la editiadedimineata.ro. O puteți reciti AICI.

Pe scurt, poliţia federală și forțele speciale au desfăşurat miercuri o amplă operaţiune împotriva mişcării extremiste de dreapta Cetăţenii Reich-ului (Reichsbürger) bănuită că vizează răsturnarea guvernului, fiind arestaţi zeci de suspecţi, între care un militar german activ, un judecător din Berlin şi un membru al unei familii nobile.

Potrivit procurorilor, mişcarea pregătea o răsturnare a guvernului pentru a-l instala ca lider naţional pe Heinrich XIII P.R., care foloseşte titlul de prinţ şi este un descendent al familiei nobile Reuss din Thuringia.

Concluzii la final de zi

Miercuri, autoritățile federale trăgeau concluzii la final de zi: trebuie făcută curățenie în instituțiile publice, căci extrema-dreaptă își face de cap prea mult. Este nevoie de o acțiune mai coerentă contra rețelelor extremei-drepte în rândul autorităților. Ceea ce le face mai periculoase este faptul că au legături în Bundeswehr, poliție și justiție. Printre membrii lor se numără și persoane care au pregătire în mânuirea armelor, care au acces la arme și la date sensibile, ceea ce duce la necesitatea identificării rapide a rețelelor extremei drepte în Bundeswehr și poliție, scrie Frankfurter Rundschau.

După raidul de miercuri, numărul membrilor și al susținătorilor Cetățenilor Reich-ului acuzați de participarea la organizarea loviturii de stat a trecut de la 52 la 54. Dar numărul lor ar putea crește, crede președintele Oficiului Federal al Poliției Criminalistice (BKA), Holger Münch, care a vorbit despre operațiune în cadrul emisiunii « Morgenmagazin » a ARD.

Președintele Protecției Constituției, Thomas Haldenwang, cere un control sporit de securitate pentru toate persoanele admise în rândul autorităților responsabile cu securitatea Guvernului federal și a landurilor. Un astfel de control este extrem de important, în contextul în care printre cei 25 de reținuți de miercuri se numără și mai mulți militari.

Prea mult timp subestimată

Aşa-zisa mişcare a Cetăţenilor Reich-ului (Reichsbürger), care respinge existenţa statului german, a fost subestimată prea multă vreme, afirmă experţi citaţi joi de presa germană.

Ministrul de Interne al landului Thuringia, Georg Maier, explică, pentru Deutschlandfunk, că partidul Alternativa pentru Germania (AfD) continuă să se radicalizeze. Răspândește teorii ale conspirației, difuzează fantasme conspiraționiste și fantasme despre răsturnarea ordinii de stat. Și, mai rău, acționează ca un centru organizațional, o interfață pentru punerea în rețea a organizațiilor de extremă-dreapta. Toate astea fac acest partid din ce în ce mai periculos, a mai spus ministrul, potrivit Frankfurter Rundschau.

Indiciile

De-a lungul ultimilor ani au fost indicii clare că adepţii mişcării sunt gata să recurgă la violenţă şi par să fie foarte bine organizaţi, a declarat pentru agenția de presă dpa Lorenz Blumenthaler, de la Fundaţia Amadeu Antonio, care militează împotriva antisemitismului, rasismului şi extremismului de dreapta.

„Dar în special în mediile de securitate aceste grupuri au fost de multe ori luate în râs şi potenţialul pericol enorm pe care îl reprezintă a fost tratat cu uşurinţă, în pofida avertismentelor clare ale societăţii civile”, a subliniat Blumenthaler, a cărui fundaţie poartă numele unui lucrător de origine angoleză devenit una dintre primele victime ale violenţei de extremă dreapta din Germania după reunificare, fiind atacat şi lovit mortal de un grup de neonazişti la Eberswalde, la nord de Berlin, la sfârşitul lui noiembrie 1990.

Nu recunosc actualul stat german

Adepţii ideologiei Reichsbürger cred în general în continuarea existenţei Germaniei imperiale sau naziste şi resping existenţa statului actual, cu reprezentanţii săi aleşi şi întregul sistem legal, potrivit agenţiei de informaţii interne Verfassungsschutz.

Subestimarea mişcării şi a uriaşului său potenţial de radicalizare a fost o greşeală care ar putea avea consecinţe, a avertizat Blumenthaler.

În urma unui incident de acum circa şase ani, în care un adept al mişcării a împuşcat un poliţist, autorităţile germane au început să realizeze greşeala şi să ia măsuri, mai ales după preluarea mandatului de către noul guvern de coaliţie, acum un an, dar problema nu poate fi reglementată peste noapte. „S-a pierdut mult de-a lungul anilor”, a punctat Blumenthaler.

În acest sens, ministrul de interne din landul Thuringia, Georg Maier, a declarat pentru postul Deutschlandfunk că, din experienţa sa, este de aşteptat „un al doilea val de arestări” zilele următoare.

Specialistul în terorism Peter R. Neumann avertizează în legătură cu riscul reprezentat de această mișcare. ”După părerea mea, extremismul de dreapta reprezintă cea mai mare amenințare teroristă din Germania și, în acest cadru, Cetățenii Reich-ului sunt actualmente cei mai agresivi”, a declarat Neumann pentru RedaktionsNetzwerk Deutschland. ”Cetățenii Reich-ului sunt capabili și dispuși să comită atentate teroriste grave contra statului”, a subliniat Neumann, citat de Frankfurter Rundschau.

”Destructurarea rețelei Cetățenilor Reich-ului este un mare succes în materie de politică de securitate și una dintre acțiunile antiteroriste dintre cele mai importante din ultimii ani. Dimensiunea și structura personalului grupării arată până la ce punct sunt interconectate structurile extremei-drepte și până la cel punct amenințarea teroristă pe care acestea o reprezintă este de serioasă. Dar mai arată și ceea ce autoritățile în materie de securitate pot evita, dacă sunt vigilente”, notează, în ampla sa prezentare a faptelor de miercuri, Fundația Amadeu Antonio. Aceasta prezintă, de altfel, și o cronologie a acțiunilor Cetățenilor Reich-ului, pentru a demonstra că pericolul nu este de dată recentă. O puteți citi AICI

Șoc și groază pentru Casa de Reuss, care se dezice de prințul uneltitor

Polițiștii germani l-au arestat în cadrul amplei acțiuni antiteroriste de miercuri și pe liderul grupării Cetățenii Reich-ului. Acesta urma, conform planului loviturii de stat, să preia conducerea țării. Prințul Heinrich XIII este membru renegat al unei vechi familii nobiliare din Germania, adept al teoriilor conspirației, potrivit presei germane. Casa de Reuss este acum șocată de arestarea prințului.

Șeful casei nobiliare din Thuringia Orientală, Heinrich al XIV-lea, a declarat pentru MDR THÜRINGEN că Heinrich XIII, care este considerat drept presupusul cap al uneltitorilor, dă o imagine catastrofală a întregii familii.

”Timp de 850 de ani, Casa de Reuss a fost o casă princiară tolerată și deschisă către lume. Acum, familia asta e văzută din America până în tot restul lumii ca o familie de teroriști și reacționari, ceea ce este cu adevărat teribil”, a comentat Heinrich XIV.

Deja de mai multe luni Casa de Reuss se distanțase de Heinrich XIII. Dar acum șocul este mai mare, a adăugat acesta. El nu își poate imagina că prințul Heinrich a fost capabil de toate acestea. Acum 30 de ani era un antreprenor modern, care s-a radicalizat în timp.

MDR.DE publică o imagine care ar trebui să pună pe gânduri: primarul Thomas Weigelt (la stânga) și prințul Heinrich XIII Reuss (în centru), cu deputatul AfD Uwe Thrum, la un festival local, în august, la Bad Lobenstein.

Nu e nimic de râs aici

Da, poate că Cetățenii Reich-ului sunt niște nebuni – ce poți să spui despre oameni care pretind că statul federal german nu există? Dar dacă Cetățenii Reich-ului au arme, atunci ei sunt periculoși – scrie, într-un comentariu pe această temă de tagesschau.de, Michael Götschenberg.

”Este legitim să fii sceptic. Este legitim chiar să protestezi la adresa unor măsuri luate în contextul pandemiei de COVID-19 sau contra prețurilor imense la energie. Dar pentru persoanele care vor să abolească ordinea constituțională, statul de drept, și care se pregătesc să o facă, nu poate exista decât un răspuns: acest stat de drept trebuie să li se opună cu toate forțele. Ceea ce face azi”, mai scrie autorul.

Sursa foto: AAS

 

Exit mobile version