Premiul Nobel pentru literatură, al cărui laureat din acest an a fost scriitoarea franceză Annie Ernaux, reprezintă o adevărată mană cerească pentru scriitori şi pentru edituri, care profită copios de notorietatea acestui trofeu literar pentru a-şi creşte vânzările.
Recompensa i-a adus câştigătorului, înainte de orice altceva, un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, reprezentând aproximativ 900.000 de euro la cursul actual, precum şi o medalie din aur de 18 carate.
Mulţi dintre laureaţi donează o parte din această sumă unor cauze caritabile, iar laureata din 2022, în vârstă de 82 de ani, a anunţat deja în mod public că analizează în această perioadă mai multe organizaţii de caritate pe care şi-ar dori să le susţină, scrie Le Soleil.
O instituție pentru bărbați
Premiul Nobel este o instituție „pentru bărbați”, a declarat într-un interviu acordat AFP, laureata premiului pentru literatură, franțuzoaica Annie Ernaux.
„Se manifestă prin această dorință de tradiție. A fi legat de tradiții este poate mai masculin, este un mod de a ne transmite puterea unii altora”, a declarat scriitoarea în vârstă de 82 de ani.
Distinsă de Academia Suedeză pentru „curajul și acuitatea clinică” a operei sale, Ernaux este doar a 17-a femeie care primește Premiul Nobel pentru Literatură de la prima sa decernare, în 1901, și prima femeie franceză.
„Discursul a fost aproape întotdeauna monopolizat de bărbați și am observat că femeile sunt adesea mai puțin prolixe în discursurile lor decât bărbații, știind foarte bine că sunt mai practice”, a spus ea, adăugând că a venit timpul ca premiile Nobel să se modernizeze.
Gallimard
Atunci când a fost anunţat numele câştigătorului, la începutul lunii octombrie, principala editură cu care colaborează Annie Ernaux, Gallimard, a deschis sticle de şampanie, a gestionat solicitările de interviuri primite de la jurnalişti din numeroase ţări, apoi a trecut imediat la acţiune.
Această editură cunoaşte prea bine efectul Nobel, de care a beneficiat şi după victoriile obţinute de Patrick Modiano, premiat în 2014, şi J.M.G. Le Clezio, recompensat în 2008.
Pentru Annie Ernaux, „am retipărit 1,1 milioane de exemplare”, a declarat pentru AFP directorul comercial al editurii Gallimard, Jean-Charles Grunstein.
Cel mai mare succes îl au romanele în format de buzunar apărute în colecţia Folio, care reprezintă patru din cinci exemplare vândute.
Volumul său de o mie de pagini din colecţia Quarto, apărut în 2011 şi intitulat „Ecrire la vie”, se vinde la rândul lui foarte bine. Iar mulţi dintre cititori par să aprecieze formatul elegant al colecţiei Blanche, mai scump şi care oferă o mai bună marjă de profit pentru editură.
Toate aceste cărţi sunt decorate cu eticheta roşie „Premiul Nobel pentru Literatură 2022”, în cazul în care clienţii din librării nu sunt la curent cu numele laureatului din acest an.
Efect asupra vânzărilor
„Premiul are un efect imediat asupra vânzărilor. Am expediat până în această zi 750.000 de exemplare în punctele de vânzare, din care s-au vândut puţin mai mult de jumătate, potrivit datelor transmise de cabinetul GfK din Franţa. Dacă adăugăm şi exporturile, estimăm că s-au vândut deja aproximativ 65% din cărţile tipărite”, a dezvăluit Jean-Charles Grunstein.
O altă mană cerească este adusă de traduceri. Annie Ernaux era deja o scriitoare publicată în 42 de limbi înainte să câştige premiul Nobel.
Ea devenise cunoscută după ce a ajuns pe lista finaliştilor la prestigiosul Booker Prize în 2019 cu „The Years”, traducerea în engleză a romanului ei din 2008 intitulat „Les Années”.
„Un premiu Nobel înseamnă siguranţa că vor curge cererile de traducere. Este exact ceea ce se întâmplă şi acum, încă o dată”, au dezvăluit reprezentanţii editurii Gallimard.
Cărţile lui Annie Ernaux vor fi traduse în alte trei limbi, iar pentru alte cinci se poartă acum negocieri, care ar putea să ridice la 50 numărul total al limbilor în care apar cărţile scriitoarei franceze.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol