30 aprilie 2024, 16:32

Relații profesionale: cum să spui „nu” după ce ai spus „da”

A spune „nu” este deosebit de dificil după ce ați spus deja „da” unui angajament. Gândul de a-ți retrage acordul și de a te confrunta cu dezamăgirea sau furia unei alte persoane poate fi prea mult de suportat. Studiile arată că în creier nu se face nicio distincție între posibila respingere socială și durerea fizică. În schimb, strângi din dinți și-ți urmezi angajamentul, uneori în detrimentul propriei stări de bine

Iată cum puteți să spuneți „nu” cu tact și profesionalism, după ce ați spus deja „da”.

Luați în considerare costul

Înainte de a da vestea, asigurați-vă că retragerea este de fapt decizia corectă și luați în considerare costul oportunității. De exemplu, să presupunem că ați spus „da” unei noi inițiative din partea șefului dvs., dar acum aveți alte gânduri despre participare. Evaluați cât de crucial este proiectul pentru prioritățile de afaceri. Dacă inițiativa vă va oferi expunere sau vă va permite să construiți capital social sau noi abilități, atunci ar putea merita sacrificiul. Dacă însă costurile depășesc beneficiile (cum ar fi impactul asupra vieții dvs. personale sau a proiectelor dvs. actuale), atunci este mai bine să vă retrageți.

Schimbați-vă perspectiva

S-ar putea să simțiți că sunteți generos și de ajutor, dar, dacă nu vă puteți respecta promisiunile, nu veți avea performanțe ridicate, fericire personală sau relații puternice. Luați în considerare trăsăturile pozitive pe care le afișați atunci când vă retrageți cu grație. Gestionarea timpului și o comunicare transparentă sunt printre calitățile unui lider puternic.

Fiți diplomatic, dar sincer

Fiți asertiv și clar, fără a explica prea mult. Fiți direct, atent și mai presus de orice, sincer. De exemplu: „Când am spus că mă pot alătura comisiei luna trecută, am crezut pe deplin că am suficient spațiu pentru a face o treabă grozavă. După ce am analizat mai atent calendarul meu, mi-am dat seama că am exagerat și sunt mai multe angajamente profesionale pe care nu le pot muta. Aceasta înseamnă că nu voi putea participa la comisie”.

Păstrați relația

Este potrivit să vă cereți scuze și să vă asumați responsabilitatea pentru orice greșeală sau neînțelegere. La urma urmei, cealaltă persoană conta pe dvs. și este posibil să fi făcut planuri în jurul participării dvs. În cazul retragerii, ați putea spune: „Îmi pare rău pentru eventualele neplăceri cauzate. Înseamnă foarte mult că te-ai gândit la mine pentru această oportunitate. Abia aștept să aud cum merge totul”. Exprimarea recunoștinței și terminarea pe un ton pozitiv arată grijă și compasiune.

Oferiți o alternativă

Propuneți o cronologie diferită sau reprogramați la o nouă dată dacă doriți cu adevărat să ajutați. Lăsați ușa deschisă pentru a spune „da” în viitor: „După ce am revizuit programul meu, trebuie să-mi schimb decizia și să refuz această invitație chiar acum. Dar vă rog să mă țineți minte pentru viitor”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol