30 aprilie 2024, 19:19

Cuplurile fericite au aceste 19 lucruri în comun. Voi la câte vă încadrați?

Oamenii de știință încearcă de mult timp să găsească cheia relațiilor de succes.

Studiile de specialitate și statistica ultimelor decenii arată că mai toate cuplurile fericite aveau aceste 19 lucruri în comun. Cel puțin asta susțin cei de la MSN

1. Mai ușor cu mesajele

Un studiu realizat de Brigham Young University arată că mai toate cuplurile fericite își trimit foarte rar mesaje text, fie că vorbim de SMS, Messenger sau Whatsapp.

La baza unei relații ar sta comunicarea serioasă, față în față sau la telefon. Mesajele text diminuează calitatea relației. Ele trebuie folosite doar pentru a comunica scurt anumite lucruri importante.

2. Nu au copii

Asta spune un studiu al Open University, realizat pe un eșantion de 5000 de persoane de toate vârstele. Important de mentionat este că același studiu a concluzionat că mamele sunt cea mai fericită categorie de persoane.

3. Se ceartă în faza incipientă

Un studiu al Florida University a scos la iveală că statistic vorbind, cuplurile care au avut certuri serioase la începutul relației, discuții deschise, nervoase, dar sincere au fost mai fericiți pe termen lung. Cu cât identifici mai repede problemele cu atât înveți mai bine să lucrezi la soluționarea lor.

4. Combinații ciudate

Cercetătorii de la Universitatea Erlangen-Nurnberg au ajuns concluzia că, daca femeia este primul născut într-o familie și bărbatul ultimul născut, atunci au șanse mai mari să dezvolte o relație fericită pe termen lung.

5. Implicarea în activitatea casnică

Un sondaj al Pew Research Poll a arătat că în cuplurile fericite se lucrează cot la cot în activitatea casnică. Acest lucru fiind considerat mai important decât venitul sau pasiunile comune.

6. LGBTQI+

Experții de la Universitatea Queensland au ajuns la concluzia că, statistic vorbind, cuplurile de același sex se declară mai fericite decât relațiile tradiționale dintre un bărbat și o femeie.

7. Feminismul

Un studiu al Rutgers University a ajuns la concluzia că fericirea în cuplurile heterosexuale depinde de existența unei laturi feministe a bărbatului. Se pare că ar fi cheia stabilității în relație.

8. Micile atenții

Ambii parteneri se simt mai bine când își fac mici atenții, mici surprize care condimentează relația. Asta relevă și un sondaj realizat de Open University. Nu trebuie să fie ceva ieșit din comun. Câteodată o ceașcă de cafea sau un ”te iubesc”, șoptit pe fugă, sunt mai mult decât suficiente.

9. Anturaj fără divorțați

Teoria spune că suntem suma celor mai apropiate cinci relații. Un studiu realizat de Brown University arată că, dacă un prieten apropiat divortează, cresc cu 33% șansele să înceapă problemele în propriul cuplu. Un divorț în anturajul tău e ca un semnal de alarmă că ar trebui să îți analizezi propia-ți relație

10. Îți consideri partenerul mai atractiv

A dat norocul peste tine. Așa s-ar traduce concluzia unui studiu publicat în Journal of Personality and Social Psychology. Persoanele, în mod special bărbații, care consideră că partenera lor este mult mai frumoasă decât ceea ce sperau să găsească vreodată, duc o relație mai fericită pe termen lung.

11. Partenerul este cel mai bun prieten

Un studiu realizat în Canada arată că persoanele sunt de două mai fericite în cuplu, dacă soțul sau soția este și cel mai bun prieten.

12. Conturi comune pe rețelele de socializare

Ideea nu e nicidecum de control aici, ci mai degrabă de a ne integra reciproc în cercul celuilalt de prieteni reali sau virtuali. Se pare că acele cupluri care au ales un cont comun de Facebook sunt mai fericite pe termen lung.

13. Grija față de bani

Chiar dacă în cele mai multe situații contrastele se atrag, se pare că fericirea în cuplu depinde și de modul în care cheltuiești banii. Dacă partenerii au obiceiuri comune de a cheltui, sunt șanse mai mari să fie fericiți. Mai exact o persoană echilibrată, ca să nu spunem zgârcită, va avea probleme cu o fire risipitoare.

14. Amor cel puțin săptămânal

Mai multe studii au arătat că persoanele care fac amor săptămânal în cadrul unui cuplu cu ani vechime, sunt mult mai fericite decât cele care fac doar lunar. Se pare că amorul săptămânal ar contribui la feircirea în cuplu mai mult decât un venit anual de 50.000 de dolari. O spun americanii, atunci să îi credem pe cuvânt.

15. ”Mă bucur pentru tine”

Fericirea în cuplu ar depinde foarte mult de capacitatea de a ne bucura cu adevărat pentru reușitele celui de lângă noi. Competiția profesională sau financiară nu fac bine în cuplu.

16. Interacțiuni pozitive

Un studiu al Universității Washington a arătat că, dacă avem de cinci ori mai multe interacțiuni pozitive decât negative atunci șansele sunt mult mai mari pentru a avea o relație fericită pe termen lung.

17. ”Sticlism”

Cercetători de la Universitatea Buffallo au ajuns la concluzia că fericirea în cuplu depinde de modul în care ne raportăm la alcool. Obiceiuri similare, chiar dacă dăunătoare sănătății, ar putea contribuie la o sporire a fericirii în cuplu.

18. Evitarea plafonării

Cu cât partenerii se încurajează reciproc mai mult în direcția dezvoltării personale, cu atât crește fericirea în cuplu.

19. Calitatea somnului

Acest aspect ușor de neglijat ar merita să fie undeva în capul listei. Calitatea somnului, afectat de perturbări fonice sau de altă natură, poate ruina o relație. Un om care se trezește obosit a doua zi dimineața nu este tocmai un om cu care ți-ai dori să porți o ”interacțiune pozitivă”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol