19 aprilie 2024, 16:43

Cum se integrează românii în Germania? INTERVIU Student la o facultate nemțească: „Nu voi fi în viața mea nimic altceva decât un român în Europa”

Mai multe televiziuni au anunțat prin burtiere spectaculoase în anii trecuți că numărul românilor care merg în Germania este mai mare decât cel al sirienilor. 859.000 de locuitori din Germania au rădăcini româneşti, arată o serie de statistici publicate de Biroul german de statistică anul trecut.

Decebal Mohîrță este un tânăr de 21 de ani care studiază Istorie și Științe Politice în cadrul Universității Konstanz din Baden-Württemberg. Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Decebal a vorbit despre motivele pentru care a plecat la studii în străinătate, cât de greu este să te integrezi în Germania și ce așteptări au studenții români din întreaga lume pentru a se întoarce acasă.

Decebal Mohîrță

Decebal Mohîrță, reprezentând interesele tinerilor români în relația cu statul

Român în Germania

Decebal spune că a fost nevoit să plece în Germania pentru că în România nu avea aceleași oportunități de dezvoltare personală. „În prezent, locuiesc în Germania deoarece sistemul de educație din România nu îmi oferă ceea ce am nevoie pentru dezvoltarea mea personală și educațională.”, crede tânărul.

Decebal Mohîrță

Decebal Mohîrță

Călător în Europa

Întrebat ce locuri și culturi a avut ocazia să viziteze și să cunoască, studentul e încântat că a putut să vadă orașe din mai multe țări. „Locuiesc în Konstanz, un oraș universitar la graniță cu Elveția, la 40 de minute de Zurich, în cei doi ani de când sunt aici, am vizitat pe lângă orașul meu, si multe orașe din Elveția, Germania, Italia, Lichtenstein, Franța și Suedia.”, povestește Decebal.

Decebal Mohîrță

Decebal Mohîrță

Cum se integrează românii în Germania

Decebal consideră că este dificil să te integrezi în Germania, dar crede că mulți români ne reprezintă cu demnitate. „Pentru un român, mai ales de gen masculin, este destul de greu să se adapteze in Germania. Eu sunt un caz fericit, deoarece am depus mult efort și am trecut peste multe bariere, însă am mulți colegi pentru care viața în Germania înseamnă doar facultate și întors la cămin. Ca străin în Romania, ești privilegiat, ca străin în Germania, nu esti nici măcar la același nivel cu nativii. Sunt mulți români în Germania, în general plecați la muncă, însă nu atât de mulți la studii. În orice caz, avem cu ce să ne mândrim. Am  întâlnit mulți români în Germania care muncesc foarte mult și sunt foarte serioși în ciuda numeroaselor dificultăți pe care le întâlnesc.”, explică studentul român.

Decebal Mohîrță

Decebal Mohîrță

Despre studenții români din întreaga lume

Decebal a fost liderul studenților români din Germania și a devenit recent consilierul lui Robert Stredie, președintele Ligii Studenților Românii din Străinătate. „În LSRS m-am înscris din nevoia de a păstra o legatura profundă cu țara din care provin, din fericire am găsit în LSRS fix ce căutam, și anume o echipa serioasă, profesionistă și determinată să facă lucruri cu adevărat importante pentru comunitatea de studenți români de pretutindeni. În LSRS am acitvat timp de un an și jumătate drept coordonator al filialei Germania, timp în care am luat o filială fără activitate, i-am crescut considerabil numărul de voluntari, am organizat numeroase proiecte în Germania, dar și în țară, și am asigurat continuitatea filialei. Cred cu tărie că anul acesta filiala are șanse mari să ia premiul de filiala anului în cadrul galei LSRS. În prezent activez și în filiala Germania, dar mai mult îl ajut pe Robert Stredie, președintele organizației, cu viitoare evenimente și proiecte.”, povestește Decebal cu încântare.

Cum pot fi convinși studenții români din întreaga lume să se întoarcă în România

Decebal crede că studenții români au nevoie de oportunități reale pentru a se întoarce în România. „Este esențial ca studenții români din străinătate să aibă oportunități reale de a se întoarce în țară. Nicăieri nu e ca acasă, însă dacă anumiți oameni se pregătesc într-un sistem universitar profesonist, ei trebuie să aibă oprtunități pe măsură pentru ca România să nu aiba parte de un exod al acestor oameni profesioniști. În mare parte acesta este și scopul LSRS, și majoritatea resurselor în această direcție sunt folosite. Studenților din străinătate le lipsește mult, cultura română este una distinctă și foarte deosebită, din păcate nu ne dăm seama de acest lucru abia după ce plecam din țară. Eu sincer susțin că nu am plecat din România, cu prima oportunitate când nu trebuie să fiu la facultate aici vin și aici mă simt cel mai bine. Dacă ar fi să ocup o funcție publică aș demara un program precum cel al Israelului în ceea ce privește diaspora lor, pentru a asigura întoarcerea a căt mai multor români în țară. De asemenea, aș creea oportunități reale pentru aceste persoane, deoarece eu chiar cred ca majoritatea românilor vor să se întoarcă în țară dacă ar avea oportunitatea.”, explică studentul român.

„Nu voi fi în viața mea nimic altceva decât un român în Europa”

Decebal spune că indiferent de locul în care ajunge, este mereu mândru că este român și face tot posibilul să promoveze țara noastră. „Dat fiind faptul că studiez și istorie, mă identific mult cu identitatea mea românească și nu voi fi în viața mea nimic altceva decât un român în Europa. Deoarece îmi iubesc țara voi face mereu tot posibilul să o promovez, nu doar în cadru formal, dar și când vine vorba de a îmi informa colegii nemți despre țara noastră. Chiar acum două luni au venit două colege din Germania să mă viziteze și m-am ocupat să le prezint țara noastră. O să mă întorc în România pentru că este singurul loc din lume unde pot să fiu eu cu adevărat, oricât de clișeic ar suna, doar aici mă simt confortabil și fericit cu adevărat.”, spune tânărul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE