2 decembrie 2020, 5:42

Cum și-a primit titulatura Mița Biciclista, fructul interzis al perioadei interbelice

Mița Mihăiescu este una dintre cele mai cunoscute personaje interbelice, datorită frumuseții sale, dar mai ales datorită imaginii sale nonconformitste din acea perioadă. Pentru ea personalități precum Nicolae Grigorescu sau Octavian Goga au avut mult de suferit. Chiar și Regele Ferdinand şi chiar regele Portugaliei s-au îndrăgostit de aceasta.

Renumele și l-a câștigat în anul 1898, datorită unui ziarist amorezat de aceasta, George Renatti, care a observat-o într-una din plimbările sale cu bicicleta pe Calea Victoriei.

De aici a început totul…

Ziaristul Ranetti se număra şi el printre cei care doreau să o cucerească, dar, pentru că a fost refuzat, acesta s-a răzbunat cu peniţa. Din acest motiv, notorietatea Miței Mihăilescu a crescut și mai mult, în momentul în care amorezatul ziarist a pus la cale o vendetă.

La sfârşit de secol XIX, bicicleta era încă o curiozitate. De neînchipuit pentru concepţia acelor ani era şi o femeie pe bicicletă. Un singur articol i-a trebuit s-o facă praf pe domnişoara Mihăiescu: «Miţa Biciclista».

În câteva zile, devenise subiect de discuţie în tot Bucureştiul. Un reporter al timpului a înregistrat indignarea Miţei Mihăiescu:– „Ştii cine m–a botezat Miţa Biciclista? Porcul de Ranetti care se lua de toată lumea, nu l–ar mai răbda pământul”, arată Eugen Şendrea în lucrarea „Istoria pe placul tuturor“, potrivit Adevărul. 

„Făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta“

S-a născut în anul 1885 la Diţeşti, în judeţul Prahova, fiind fiica unei spălătorese care lucra la un instalator neamţ. Istoricul Neagu Djuvara, în cartea „Un secol cu Neagu Djuvara”, relatează că aceasta era un fel de prostituată de lux: „Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Făcuse avere şi una din casele ei era cea în care am locuit noi”. A fost prima femeie din Bucureşti care s-a deplasat cu bicicleta, potrivit Adevărul. 

În ciuda faptului că provenea dintr-o familie modestă de la țară, Mița Mihăiescu avea o situație materială extrem de bună. Istoricii vremii consemnau faptul că avea o maşină coupe, servitori străini şi îi plăcea să ducă o viaţă de lux: mânca la Athenee Palace şi mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei, dar și că a trăit o perioadă la Paris.  Pe la mijlocul anilor ’40 s-a căsătorit cu generalul Alexandru Dimitrescu. În perioada respectivă au început problemele financiare şi a fost nevoită să închirieze câteva camere din casa în care locuia.

Sursa: Adevărul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.