24 octombrie 2023, 11:31

Cum va funcționa sistemul  de garanție-returnare? (VIDEO)

Sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje, „SGR” mai pe scurt, va intra in vigoare din 30 noiembrie, fără alte amânări. Ministrul Mediului a declarat, în exclusivitate pentru Televiziunea Română, că, până pe 31 decembrie 2024, producătorii trebuie sa epuizeze stocurile ambalajelor vechi.

Ce trebuie sa facem, ne-a explicat chiar Mircea Fechet.

Din 30 noiembrie, toți producătorii vor fi obligați să pună pe piață doar ambalaj SGR, adică recipiente care au acel logo ”garanție-returnare” și care vor face parte din sistem. Asta nu înseamnă că ei nu își vor epuiza stocurile.

„Românii trebuie să știe că atunci când vor identifica pe raft un ambalaj SGR, care va avea un logo destul de mare, cât să-l deosebească toată lumea de un ambalaj non SGR, până se epuizează stocurile de care vorbeam mai devreme, în acel moment cetățenii trebuie să înțeleagă că vor plăti o garanție de 50 de bani pentru acel ambalaj, bani pe care îi vor recupera imediat ce aduc înapoi acel ambalaj la magazin sau orice alt magazin care vinde băuturi, indiferent ca e benzinărie, că e un chioșc de ziare, că e magazin mai mare sau hipermarket, un minimarket de la țară, dacă acel magazin vinde băuturi, este obligat să preia ambalajele acestora și să știe că își primește banii înapoi, fie banii în sine, fie un voucher cu care poate să cumpere de la magazinul  respectiv sau cu care poate să meargă la orice casa de marcat și să transforme acel voucher în suma de bani aferentă”, a spus la TVR INFO Mircea Fechet.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol