20 aprilie 2024, 15:27

Cum vă puteți programa pentru a beneficia de vaccinul anti-COVID-19

Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că a fost deschisă pagina de internet unde românii se pot programa pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19. Momentan, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social.

În acest moment, programările în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/sunt disponibile doar pentru persoanele din etapa I, adică acele persoane care își desfășoară activitatea în domeniile sănătății și social, fie că este vorba despre sistemul public sau de cel privat.

Autoritățile precizează însă că pentru etapa 1 înscrierile se realizează la nivelul persoanelor juridice. Mai exact, fiecare instituție își desemnează niște responsabili care să facă programarea centralizat pentru personalul care dorește să se vaccineze. Pașii pe care trebuie să îi parcurgă persoana care înregistrează programări sunt prezentați în Manualul de utilizare. Prin urmare, înscrierile nu se fac individual, ci de către instituțiile unde lucrează persoanele respective.

Cine se poate programa pentru vaccin

Potrivit datelor transmise de autorități, în prima fază se pot programa pentru vaccin cei din domeniul sănătății și social – sistem public și privat:

a) personalul din spitale și unități ambulatorii, respectiv personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal

administrativ, securitate și pază și alte categorii;

b) personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;

c) personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;

d) personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;

e) personalul din serviciile stomatologice;

f) medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;

g) paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;

h) personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;

i) personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;

j) personalul din serviciile de sănătate publică și anume din Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică;Editia de Dimineata

k) personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;

l) personalul din centrele de dializă și transfuzii;

m) personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

UPDATE

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) precizează că persoanele care fac parte din etapa 3 a vaccinării împotriva COVID-19 (populația generală) vor putea să se înscrie în platforma electronică fără a avea obligația de a deține un certificat digital calificat (semnătură electronică).

„Facem precizarea că înscrierea pe platforma informatică prin aplicarea certificatului digital calificat este obligatorie doar pentru beneficiarii vaccinării din etapele 1 și 2, care constituie persoane juridice și sunt programați centralizat de către responsabilii desemnați de la nivelul fiecărei instituții eligibile”, menționează STS într-un comunicat de presă transmis marți seara.

De asemenea, cetățenii își pot crea acum doar contul în platformă, opțiunea de programare va fi activă după parcurgerea primelor două etape de vaccinare.

Comunicatul de presă integral:

În contextul informațiilor vehiculate în spațiul public privind obligativitatea deținerii unui certificat de semnătură electronică de către cetățeni pentru înscrierea în platforma de programare pentru vaccinare împotriva COVID-19, Biroul de Presă al STS face următoarele precizări:

Cetățenii care fac parte din etapa 3 (Populația generală) de vaccinare vor putea să se înscrie în platforma electronică, fără a fi condiționați de deținerea unui certificat digital calificat (semnătură electronică). Pentru populația generală atât înscrierea în platformă, cât și vaccinarea propriu-zisă sunt gratuite.

Facem precizarea că înscrierea pe platforma informatică prin aplicarea certificatului digital calificat este obligatorie doar pentru beneficiarii vaccinării din etapele 1 și 2, care constituie persoane juridice și sunt programați centralizat de către responsabilii desemnați de la nivelul fiecărei instituții eligibile.

Aplicarea semnăturii electronice certifică faptul că documentele încărcate în sistem aparțin unei instituții publice sau private, care face parte din categoria populațională care poate beneficia de vaccinare.

Reamintim faptul că, potrivit Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, la acest moment, programările și vaccinarea efectivă sunt disponibile doar pentru etapa 1 (Persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat).

Pentru etapa 3 (Populația generală), înscrierile nu sunt disponibile în acest moment. Cetățenii își pot crea un cont în platformă, însă opțiunea de programare efectivă va fi activă ulterior, după parcurgerea primelor două etape de vaccinare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE