18 aprilie 2024, 16:12

Cum vede presa rusă masacrul de la Bucea: o provocare în spatele căreia stau MI6, CIA, cu actori care fac pe morții și imagini montate

În Rusia există doar un singur punct de vedere: cel oficial, răspândit de toată presa de stat, referitor la războiul din Ucraina, denumit, de altfel, ”operațiune specială” la Moscova. Referitor la masacrul de la Bucea, linia oficială este că avem de-a face cu o provocare în spatele căreia stau MI6, CIA, cu actori care fac pe morții și imagini montate.

Un alt punct de vedere – cel împărtășit de Ucraina sau de comunitatea internațională – este calificat drept „defăimare la adresa Forțelor Armate Ruse” și intră sub incidența legii care prevede pedepse cu închisoarea de până la 15 ani, a precizat la Tema zilei corespondentul TVR în Federația Rusă, Liviu Iurea.

În presa scrisă, și de radio, și de televiziune, este același punct de vedere, iar lumea care primește aceste informații în mare parte chiar crede că așa este, și anume că a fost vorba de o înscenare, menită să acuze militarii ruși că omoară civili, relatează stiri.tvr.ro.

În această cheie s-au făcut reportajele de la televiziunea de stat Canalul Unu.

O altă emisiune, de la postul de televiziune Rossia 1, intitulată „60 de minute”, avansează ideea că în spatele așa-numitei „provocări” de la Bucea stau servicii de informații occidentale, cum ar fi MI6 sau CIA.

Postul de televiziune NTV susține că evenimentele de la Bucea constituie „o provocare periculoasă, menită să consolideze statele occidentale și să slăbească poziția Rusiei în negocierile cu Kievul”.

Cotidianul Izvestia prezintă toate așa-numitele „inadvertențe” și insinuează că imaginile de la Bucea sunt montate, iar cadavrele ori au fost aduse din altă parte, ori au fost actori care fac pe morții sau victimele sunt puse pe seama armatei ucrainene.

Un alt cotidian, Kommersant, notează că Occidentul nici nu vrea să audă versiunea rusească a ceea ce s-a întâmplat în orașul Bucea. Pentru politicienii europeni există doar o singură linie: un rău absolut, un agresor și o victimă.

„În această percepție a lumii occidentale, este greu de conceput că victima ar fi capabilă de falsificări sau să facă fake-uri”, mai scrie Kommersant.

Cam așa sunt prezentate în Rusia evenimentele tragice din orășelul Bucea, iar percepția rusului de rând este pe măsură.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol