20 aprilie 2024, 2:28

Cum vor vota românii pentru scrutinul parlamentar din 6 decembrie

Alegerile parlamentare vor avea loc duminică, 6 decembrie.

Astfel, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România pot vota duminică în intervalul 07.00-21.00.

Pe de altă parte, cetăţenii români din străinătate pot vota pentru alegerile parlamentare pe durata a două zile: sâmbăta, 5 decembrie, între orele 07.00-21.00, şi duminică, 6 decembrie, în acelaşi interval orar.

Cum vor vota cetățenii români care se află în țară în ziua votării

Românii aflați în țară în ziua alegerilor pot să voteze în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Aceștia pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. În cazul în care alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Astfel, după ce alegătorul semnează în lista electorală permanentă, membrii secţiei de votare respective îi încredinţează acestuia buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”.

Alegătorii votează în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe numele candidatului pe care îl votează. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot, astfel ca pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă.

Cum vor vota cetățenii români aflați în străinătate

Pentru cetățenii români aflați în străinătate, lucrurile stau diferit.

Astfel, românii cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa legal stabilite în străinătate au la dispoziţie trei variante de exercitare a dreptului de vot: prin corespondenţă, în cadrul secţiei de votare la care sunt arondaţi, în cadrul secţiilor de votare de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare sau institutele culturale din ţara de domiciliu sau reşedinţă.

Aceștia se pot înscrie în Registrul electoral. Cu toate acestea, acest lucru nu este obligatoriu. Ei pot fi trecuţi pe listele electorale suplimentare utilizate în secţiile de votare din străinătate, dacă fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, poate vota prin această modalitate orice cetăţean român cu drept de vot care are domiciliul sau reşedinţa legal stabilite în străinătate şi care se înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. Primul pas este înscrierea în Registrul electoral cu opţiunea vot prin corespondenţă,

Cei care au optat pentru votul prin corespondenţă, trebuie să completeze certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf. Apoi, trebuie să introducă certificatul de alegător şi plicul interior în plicul exterior, pe care trebuie să le sigileze. Plicul exterior sigilat trebuie depus la oficiul poştal sau în orice cutie poştală.

Plicul exterior ce conţine buletinele de vot şi certificatul de alegător trebuie să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular nu mai târziu de 3 decembrie 2020.

Sursă foto: digi24.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol