10 decembrie 2023, 19:54

Curiosul caz al domnului Niemeyer: Se autoproclamă cancelarul în exil al Germaniei

Războiul declanșat de Putin în Ucraina afectează întregul continent și dă naștere la anomalii și crize de nebănuit până acum.

Astfel apar tot felul de personaje obscure, însetate de putere și imagine. Unul dintre ele este Ralph T. Niemeyer. Până la izbucnirea războiului, despre Niemeyer se vorbea doar cu ”ex”. Era cunoscut drept ex-jurnalist, ex-consilier financiar și ex-soț al Sahrei Wagenknecht, lider marcant al partidului de extremă stânga, Die Linke, continuatoarea socialismului din Republica Democrată Germană (RDG).

Interesant e că atât extrema stângă, cât și extrema dreaptă din Germania, Alternativa pentru Germania (Afd), militează pentru “pace”, împotriva implicării Germaniei în război și în principiu pentru tot ce cere Moscova.

Niemeyer e un personaj foarte activ. A candidat în trecut la un post de parlamentar în Bundestag, iar de câțiva ani este o voce centrală la protestele împotriva restricțiilor Covid-19. Conform revistei germane Focus, el se declară un anticapitalist convins.

Între demență și schizofrenie

După anunțul cancelarului Olaf Scholz că va livra tancuri Sloveniei, astfel încât arsenalul fostului stat iugoslav să fie transferat în Ucraina, Niemeyer a decretat că Germania a intrat în război și el este cancelarul noului guvern german aflat în exil.

În această funcție imaginară, el a călătorit în Rusia, unde a fost primit de oficiali de rang înalt la Moscova și Vladivostok. El a postat pe canalele sale de social media imagini de la întâlnirile cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, cu purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dimitri Peskov, sau cu șeful Gazprom, Aleksei Miller.

Ce speră Moscova

“Pare o glumă, o farsă jucată rușilor în care asteptăm să apară de undeva camera ascunsă, însă lucrurile sunt cât se poate de serioase. La data de 8 septembrie, Niemeyer a plecat în Rusia postând un video în care afirmă că actuala conducere a RFG este suspendată și că noul govern în exil cu el la conducere va prelua reprezentarea internațională a Germaniei. Sunt rușii atât de disperați încât mizează pe oameni ca Niemeyer? Ce așteptări poate avea Moscova de la unul ca el?”, se întreabă presa germană.

Condamnat pentru înșelăciune

Interesant este că în 1988, la vârsta de doar 19 ani, Niemeyer era corespondent pentru un post TV american, iar la 17 ani, în calitate de elev, l-a intervievat pe Helmut Kohl. Presa vremii îl descria un multitasker extrem de inteligent.

La un interviu. Foto: captură YouTube

La un interviu. Foto: captură YouTube

Asta l-a împins însă să se certe cu legea. În 1996 a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare pentru 46 de cazuri de înșelăciune. Pedeapsa a fost ulterior suspendată. El neagă până astăzi acuzațiile și invocă faptul că ar fi acționat în calitate de jurnalist sub acoperire.

Un an mai târziu s-a căsătorit cu starul în devenire al partidului Die Linke, Sahra Wagenknecht, și s-a mutat în Irlanda. În timpul mariajului de 16 ani (1997-2003), Niemeyer a devenit de trei ori tată, niciodată cu soția sa.

Scrisoare către Putin

La 11 iulie 2022, bărbatul de 57 de ani i-a trimis o scrisoare lui Vladimir Putin, în care îi cerea să îl recunoască drept noul lider al conducerii de stat a Germaniei. Cinci zile mai târziu a primit invitația oficială la Moscova. El a apărut în mod repetat la postul Russia Today (RT), fiind prezentat ”un lider al opoziției din Germania”.

La întoarcerea acasă, tonul lui Niemeyer s-a mai îndulcit. El a negat rolul său de unealtă a propagandei ruse și a motivat prezența la Moscova prin dorința de a negocia un contract de livrare de gaze, prin care Germania ar beneficia de gaz, ”nu și RFG”, o aluzie perpetuată de-a lungul anilor de ex-comuniștii de la Die Linke, că RFG a ocupat RDG, dar și o trimitere revizionistă cu bătaie lungă la Reichul german.

Discurs nociv și periculos

Ar fi o autosupraevaluare să cred că guvernul meu din exil poate duce la căderea guvernului Scholz. Dar vom pune presiune, Sahra intraparlementar, eu extraparlamentar”, a subliniat Niemeyer.

“La Moscova mi s-a spus că acțiunile Germaniei sunt o declarație de război. RFG a încălcat acordul de pace din 8 mai 1945 și va fi bombardată. Primele ținte vor fi redacțiile media pro-Nato (nr- scris NAhTOd- un joc de cuvinte cu sensul de ”care aduc moartea”), care îl forțează de luni bune pe Scholz să încalce linia roșie. Americanii vor ridica din umeri și nu vor risca un război nuclear pentru noi. La sfârșit o să stăm iar la Potsdam și vom face afaceri tot cu rușii și chinezii”, și-a continuat Niemeyer delirul extrem de periculos și nociv.

Autor: Istvan Deak


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol