7 august 2020, 12:49

Cursă inedită în Australia. Mașinile solare, vehiculele viitorului

Anual în perioada 13 respectiv 20 octombrie în Australia se desfășoară cea mai cunoscută cursă, Bridgestone World Solar Challenge, de mașini solare. Aceasta însumează 3.000 de kilometri și a avut loc pentru întâia oară în anul 1987.

Sursă foto: green-report.ro

Evenimentul se bazează pe faptul că o masină de circa 1.000 de wați ar termina drumul dintre Darwin și Adelaide în aproximativ 50 de ore.

Pe lângă testarea limitelor eficienței energetice, acest eveniment oferă iubitorilor de mașini imagini spectaculoase. Despre aceste invenții se spune chiar că se află în centrul tuturor mașinilor electrice, nemaicontând sursa puterii.

Sursă foto: green-report.ro

La start sunt aliniate doar mașini alimentate cu energie solară, astfel acestora li se permite o energie de nominală de numai cinci kw ore de energie păstrată, ceea ce înseamnă zece la sută din cifra teoreticăș. Restul energiei trebuie să vină de la soare sau bineînțeles să fie recuperată din energia kineticp a mașinii.

Sursă foto: green-report.ro

Astfel este de așteptat ca aproximativ o săptămână să durere această cursă pentru majoritatea vehiculelor, iar acestea vor parcurge traseul cu viteze cuprinse înre 90 respectiv 100 de kilometri alimentate doar de soare. Ținând cont de faptul că pe traseu exista nouă zone de control, echipele sunt nevoite să facă și tabere pentru a trece nopțile de-a lungul traseului prin deșert, conform green-report.ro.

Sursă foto: green-report.ro

Sursă foto cover: noi.md


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Patricia Nistor

    29 octombrie

    Sunt multe lucruri de spus despre asa o cursa – sa fii acolo, si sa citesti despre cum vad oamenii din exterior asa un eveniment e surprinzator. Ca membru al unei echipe care a fost si a terminat cursa prin deşert, as avea atat de mult de completat.

    Superb articol, ma bucur sa vad ca se scrie despre sustainable engineering si la noi, pentru ca mi-ar placea sa vad si echipe din Romania participand in viitor la BWSC.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.