5 septembrie 2023, 16:31

Cursa pentru Booker Prize

Treisprezece cărţi „originale şi captivante”, ce oferă „portrete surprinzătoare ale prezentului”, au fost selectate pe lista lungă a premiului Booker din 2023, cea mai prestigioasă distincţie literară din Marea Britanie.

Lista lungă include patru romancieri aflaţi la început de drum şi alţi şase autori listaţi pentru prima dată, alături de Sebastian Barry, Tan Twan Eng şi Paul Murray, care au mai fost nominalizaţi anterior la premiul Booker.

Autori irlandezi

Romanele semnate de autori irlandezi ocupă în premieră o treime din această listă, printre ele numărându-se „The Bee Sting” de Paul Murray, ce relatează povestea unei familii irlandeze care se confruntă cu dificultăţi financiare şi emoţionale şi prezintă „secrete semnalate şi dezvăluite în mod rafinat”, cu „fiecare rând îmbibat de ironie, variind de la blând la brutal”, potrivit recenziei The Guardian.

Ayobami Adebayo este a cincea autoare nigeriană nominalizată la Booker, cu romanul său „A Spell of Good Things”, o „analiză a clasei şi a dorinţei în Nigeria modernă”, ce reprezintă o „lectură puternică, uluitoare”, potrivit juriului.

Juriu

Lista lungă de anul acesta a fost selectată de un juriu alcătuit din romanciera nominalizată de două ori pe lista scurtă a premiului, Esi Edugyan, actriţa Adjoa Andoh, poeta Mary Jean Chan, expertul în Shakespeare James Shapiro şi actorul şi autorul Robert Webb.

„Am citit 163 de romane de-a lungul a şapte luni şi, în acel timp, ni s-au deschis lumi întregi. Am fost transportaţi la începutul secolului XX în Maine şi Penang, pe străzile vibrante din Lagos şi pe terenurile de squash din Londra, până în cele mai întunecate adâncimi ale Atlanticului şi într-o Irlandă distopică în care pierderea terifiantă a drepturilor vine ca un avertisment dur”, a declarat preşedinta juriului, Esi Edugyan.

Printre titlurile eligibile care nu au fost incluse pe lista lungă se numără „The Fraud”, carte semnată de Zadie Smith şi „Demon Copperhead”, romanul scriitoarei Barbara Kingsolver, care a câştigat anul acesta premiul Pulitzer pentru ficţiune şi premiul literar Women’s Prize for Fiction.

Edituri independente

Şapte dintre titlurile incluse pe lista lungă provin de la edituri independente, inclusiv cartea „Prophet Song” semnată de Paul Lynch, despre o Irlandă condusă de un guvern tiranic, publicată de Oneworld în septembrie.

Edugyan a declarat că lista lungă este definită de „ireverenţa noilor voci, de iconoclasmul celor consacrate”, adăugând că romanele sunt „mici revoluţii, fiecare urmărind să energizeze şi să trezească limbajul”.

Este a cincea oară când Sebastian Barry este recunoscut de Booker. Romanul său, „Old God’s Time”, urmăreşte povestea unui poliţist pensionat care se confruntă cu trecutul în timp ce anchetează o crimă.

Odată cu prezenţa sa pe lista lungă din acest an, Tan Twan Eng a fost nominalizat la Booker pentru toate cele trei romane ale sale. „The House of Doors”, cea mai recentă carte a sa, se bazează pe viaţa şi opera lui Somerset Maugham, scrie The Guardian.

Lista celor 13

Conform thebookerprizes.com, cele 13 cărţi selectate pe lista lungă sunt: „The House of Doors” de Tan Twan Eng, „The Bee Sting” de Paul Murray, „Western Lane” de Chetna Maroo, „In Ascension” de Martin MacInnes, „Prophet Song” de Paul Lynch, „All the Little Bird-Hearts” de Viktoria Lloyd-Barlow, „Pearl” de by Sian Hughes, „This Other Eden” de Paul Harding, „How to Build a Boat” de Elaine Feeney, „If I Survive You” de Jonathan Escoffery, „Study for Obedience” de Sarah Bernstein, „Old God’s Time” de Sebastian Barry şi „A Spell of Good Things” de Ayobami Adebayo.

Lista scurtă cu şase cărţi rămase în competiţia pentru premiul Booker urmează să fie anunţată la 21 septembrie, iar numele câştigătorului va fi dezvăluit la 26 noiembrie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol