29 iunie 2022, 11:31

Curtea Supremă a Statelor Unite ia la țintă separația dintre biserică și stat

Curtea Supremă a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, a spart zidul care separă biserica de stat într-o serie de noi hotărâri, erodând tradițiile juridice americane menite să împiedice oficialii guvernamentali să promoveze o anumită credință, scrie Reuters.

În trei decizii din ultimele opt săptămâni, instanța s-a pronunțat împotriva oficialilor guvernamentali ale căror politici și acțiuni au fost luate pentru a evita încălcarea interdicției din Primul Amendament al Constituției SUA privind susținerea religioasă de către guvern – cunoscută sub numele de clauza de instituire.

Luni, instanța a susținut un antrenor de fotbal dintr-un liceu public din statul Washington care a fost suspendat de un district școlar local pentru că a refuzat să înceteze să mai conducă rugăciuni creștine cu jucătorii pe teren după meciuri.

La 21 iunie, Curtea a aprobat plata din banii contribuabililor pentru ca elevii să frecventeze școli religioase în cadrul unui program de asistență pentru școlarizare din Maine în zonele rurale care nu au licee publice în apropiere.

La 2 mai, a dat dreptate unui grup creștin care dorea să arboreze un steag cu o cruce pe clădirea primăriei din Boston, în cadrul unui program menit să promoveze diversitatea și toleranța între diferitele comunități din oraș.

Judecătorii conservatori ai curții, care dețin o majoritate de 6-3, au adoptat în ultima vreme o viziune alternativă asupra drepturilor religioase. Aceștia au pronunțat, de asemenea, o decizie vineri care a fost salutată de conservatorii religioși – anularea hotărârii Roe vs. Wade din 1973, care a legalizat avortul la nivel național – deși acel caz nu a implicat clauza de instituire.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol