28 mai 2023, 15:50

Cuțitul chirurgical care „simte tumorile” și poate detecta cancerul uterin în câteva secunde

Un cuțit chirurgical revoluționar, care ” simte mirosul tumorilor”, poate diagnostica cancerul uterin în câteva secunde, au descoperit cercetătorii, într-o premieră care ar putea permite ca mii de femei sănătoase să primească mai repede un rezultat negativ, potrivit The Guardian.

Boala este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei, dar numai 10% dintre cele care prezintă simptome suspecte și care sunt supuse unei biopsii sunt diagnosticate cu această boală.

Acum, experții de la Imperial College London au descoperit că iKnife, un dispozitiv care este deja utilizat pentru tratarea cancerului de sân și a cancerului cerebral, poate detecta cu precizie prezența cancerului endometrial.

Precizie de diagnosticare de 89%

„Dispozitivul iKnife a diagnosticat în mod eficient cancerul endometrial în câteva secunde, cu o precizie de diagnosticare de 89%, reducând la minimum întârzierile actuale pentru femei în așteptarea unui diagnostic histopatologic”, a scris echipa de cercetători în revista Cancers. „Descoperirile prezentate în acest studiu pot deschide calea pentru noi căi de diagnosticare”.

iKnife folosește curenți electrici pentru a face diferența între țesuturile canceroase și cele sănătoase, analizând fumul care este emis atunci când țesutul biopsiei este vaporizat, după ce a fost îndepărtat din uter.

Cercetătorii au precizat că eficiența sa a fost dovedită folosind mostre de țesut de biopsie de la 150 de femei cu suspiciune de cancer uterin, iar rezultatele au fost comparate cu metodele actuale de diagnosticare. Echipa intenționează să lanseze un studiu clinic de amploare, care ar putea duce la generalizarea utilizării sale.

Cancerul uterin are un simptom tip ”semnal de alarmă”

Cancerul uterin are un simptom tip ” semnal de alarmă”, care este sângerarea postmenopauză. Există multe motive pentru sângerări vaginale anormale după menopauză, cancerul uterin este doar unul dintre ele, iar capacitatea de a oferi un test de diagnosticare care exclude sau elimină cancerul imediat și cu acuratețe ar putea face o diferență atât de importantă

Prof. Sadaf Ghaem-Maghami, care a condus cercetarea la Imperial College London, a declarat că obținerea unui diagnostic în câteva secunde ar putea permite femeilor confirmate ca având cancer să înceapă tratamentul mai devreme, în timp ce cele considerate sănătoase ar evita săptămâni de anxietate.

„iKnife are potențialul de a revoluționa complet modul în care gestionăm pacientele consultate în clinicile cu acces rapid, care au sângerări vaginale anormale semnificative, care au fost trimise pentru un potențial diagnostic de cancer endometrial”, spune Prof. Sadaf Ghaem-Maghami.

Sursa foto: Imperial College London


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol