19 septembrie 2022, 7:38

Cutremur de 7,3 grade la Fukushima. Alertă de tsunami. Nu se știe dacă centrala nucleară a fost afectată

Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter (nivel V pe scara Mercalli) a lovit Fukushima (Japonia) și a declanșat o avertizare de tsunami, deoarece cutremurul s-au simțit până la Tokyo. Unele părți din capitala Japoniei au suferit pene de curent.

Nu este încă clar dacă au fost rănite persoane în urma cutremurului sau care este amploarea pagubelor cauzate.

Cutremurul s-a produs la 80 km SSE de Ishinomaki și la 60 km NE de Namie, la adâncimea de 80 km, la ora 16:36 (ora României). Agenția de Meteorologie din Japonia a declarat că seismul a lovit la 60 de kilometri sub apă. Regiunea afectată azi face parte din cea devastată de un cutremur mortal de 9 grade și de un tsunami în 2011, care au provocat și un dezastru nuclear.

Iată câteva dintre mărturiile oamenilor, de pe site-ul EMSC:

„S-a simțit foarte puternic în Kashima. Apartamentul s-a legănat puternic tot timpul.”

„Două unul după altul. Al doilea a fost cel mai puternic. Nu e prea rău, dar în această zonă din nordul Tokyo-ului a părut să dureze câteva minute.”

„Cu doar câteva clipe în urmă a avut loc un cutremur, și tocmai când am crezut că tremuratul a încetat, l-am simțit din nou. A fost un cutremur destul de mare, iar bagajele mele, care erau așezate pe un loc instabil, s-au prăbușit. Tremuratul în sine a durat aproximativ două minute.”

„S-a simțit foarte puternic la etajul 6, în Ueno. Ușor la început, apoi mult mai puternic și susținut timp de peste un minut.”

„A durat mult. Tremurături la nivel scăzut, cu unele perioade de tremurări mai intense. Suficient pentru a face ca clopotele noastre să facă zgomot.”

Agenția de Meteorologie din Japonia a emis un aviz de tsunami pentru valuri de până la un metru în anumite părți ale districtelor Miyagi și Fukushima. Televiziunea națională NHK a spus că tsunami-ul a ajuns deja în unele zone.

Tokyo Electric Power Company Holdings, care operează centrala nucleară Fukushima Daiichi, a declarat că lucrătorii săi verifică eventualele daune.

Acest cutremur a fost precedat de altul de 6 grade pe scara Richter.

Ilustrație: EMSC


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol