1 martie 2024, 15:26

Cutremur puternic în Filipine, cu alerte de tsunami

Cutremur cu magnitudinea 7,5 în Filpine, potrivit Centrului european de seismologie. Seismul s-a produs în insula Mindanao, a doua ca mărime din arhipelag, la o adîncime de 63 de km. A fost emisă o alertă de tsunami. Și agenția meteorologică niponă a emis o alertă de tsunami pentru 3 regiuni din Japonia. Potrivit presei locale, se așteaptă valuri seismice cu înălțimea de pînă la un metru pe coastele de vest ale arhipelagului nipon.

Seismul a fost localizat de Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) la o adâncime de 63 de km, iar Agenţia Seismologică Filipineză PHIVOLCS a avertizat că începând aproximativ la miezul nopţii (ora locală 00.00, respectiv 16.00 GMT) mai multe tsunamiuri ar putea lovi Filipinele timp de câteva ore.

Şi agenţia meteorologică niponă a emis o alertă de tsunami pentru prefecturile Chiba, Shizuoka şi Kagoshima din Japonia. Televiziunea japoneză NHK a transmis că valuri seismice cu înălţimea de până la un metru vor ajunge pe coastele de vest ale arhipelagului nipon ceva mai târziu, înainte de ora locală 1.30 (16.30 GMT).

US Geological Survey, serviciul guvernamental american de monitorizare geologica, seismică, hidrologică şi biologică, a estimat magnitudinea cutremurului la 7.6, iar adâncimea la 32 de km.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol