1 mai 2024, 15:08

Cyber Smart Academy, în ”Hackerville”-ul românesc Râmnicu Vâlcea

România a fost ani de zile spaima internetului din cauza numărului mare de tineri proveniți din același loc care se pretindeau a fi hackeri. În realitate, cei mai mulți erau niște script kiddies / crackers / scammers pe românește țepari cibernetici care reușeau „să stoarcă” bani de pe internet vânzând iluzii – produse inexistente la prețuri fără concurență, în cele mai multe dintre cazuri.

Orașul care a devenit spaima internetului mondial, așa zisa „capitală mondială a hackerilor”, se numește Râmnicu Vâlcea.

Aici, timp de mai bine de un deceniu și jumătate, mii și mii de tineri (numărul real nu este nici cunoscut, nici recunoscut oficial), au reușit să facă bani cu ajutorul unui calculator. Au profitat de niște hibe, inclusiv legislative și au exploatat la maximum slăbiciunile oamenilor de pe întreg mapamondul, în mod special din SUA și Europa.

Ce șanse au tinerii dintr-un județ al României celebru peste hotare drept ”Hackerville”, să nu mai pice în capcana obținerii facile de bani prin metode ilegale pe internet? Autoritățile au răspunsul la această întrebare: Cyber Smart Academy.

Datorită acestui proiect unic în România, elevii din Vâlcea învață să se ferească de pericolele din social media.

Fondurile necesare derulării acestui proiect sunt asigurate de Consiliul Județean Vâlcea, instituție care a alocat din buget 50.000 de lei.

Banii vor acoperi costurile de instruire și participare la activități pentru 1.000 de elevi și studenți.

Proiectul, unic în țară, este o inițiativă a companiei Cyber Smart Academy în parteneriat cu cei de la Consiliul Județean Vâlcea.

Ce activități sunt propuse:
– Cunoaşterea şi înţelegerea elementelor definitorii pe care le presupune securitatea cibernetică;
– Aprofundarea tipurilor de ameninţări cibernetice existente în mediul online şi modalitatea de combatere a acestora;
– Cunoaşterea procesului de creare şi de gestionare a parolelor, precum şi cum să prevină şi să se apere când folosesc telefonul, laptop-ul sau desktop-ul;
– Însuşirea cunoştinţelor necesare pentru protejarea datele cu caracter personal, şi în special protejarea acestora în momentul utilizării platformelor de social media.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol