18 ianuarie 2022, 0:51

Invențiile ingenioase ale lui Leonardo da Vinci, recreate prin animații 3D

Cele mai interesante dintre schițele de invenții ale lui Leonardo da Vinci au fost însuflețite prin animații de către Dassault Systèmes, producător de software 3D și pot fi văzute pe Youtube într-o listă de redare dedicată. Aceste videoclipuri dezvăluie funcționarea interioară a invențiilor lui Leonardo, construite și neconstruite. În afară de fantezistul său ornitopter, au mai fost animate podometrul, burghiul autocentrant, șurubul aerian și podul autoportant – acesta din urmă chiar poate fi construit pe baza schițelor.

Videoclipurile ne ajută să înțelegem cum au funcționat creațiile ingenioase ale lui Leonardo, dar ne și reamintesc că Leonardo însuși a trebuit să le inventeze fără beneficiul design-ului asistat de computer de astăzi, ci doar cu pana și cerneala, hârtia și instrumentele din epoca Renașterii. Leonardo a putut testa majoritatea ideilor sale doar în minte, cu ajutorul imaginației.

În realitate, poți experimenta „locul de joacă al castelului Da Vinci”, proiectat de Dassault, care plasează practic aceste invenții pe peluza din fața monumentului arhitectural Château du Clos Lucé. Acolo, marele om renascentist a ajuns la sfârșitul vieții sale, în 1619, după ce a intrat în serviciul regelui Francisc I, după ce monarhul francez a recuperat orașul Milano, cu patru ani mai devreme.

Îl venerăm pe Leonardo da Vinci pentru industria sa, dar și mai mult pentru imaginația sa. Aventurile sale în domeniul științei și ingineriei l-au transformat în „Omul Renașterii”, dar el a fost și un om înainte de vremea sa: majoritatea invențiilor pe care le-a imaginat nu ar fi putut fi construite cu materialele, cunoștințele și ingineria din timpul lui.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.