21 iunie 2024, 3:55

Dacă este 1 ianuarie, este Concertul de Anul Nou de la Viena

Frenezia valsurilor și a polcilor familiei Strauss și a contemporanilor săi ne va bucura în prima zi a lui 2024, sub bagheta dirijorului Christian Thielemann. Cel mai mediatizat concert de muzică clasică al tuturor timpurilor este în direct la Televiziunea Română, de la ora 12.15.

 

În direct

Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonicii din Viena va fi din nou în direct la Televiziunea Română, din impunătoarea Sală de Aur de la Musikverein. Frenezia valsurilor și polcilor familiei Strauss și a contemporanilor săi va putea fi simţită în prima zi a lui 2024, sub bagheta lui Christian Thielemann. Dirijorul german, director general al  Staatsoper Unter den Linden Berlin, dirijor principal al Staatskapelle Dresden și unul dintre invitații Festivalului Internațional George Enescu în 2015, se va afla pentru a doua oară la pupitrul filarmonicii vieneze pentru tradiționalul concert de început de an, după ediția din 2019. Șeful de orchestră în vârstă de 64 de ani va conduce un program cu lucrări de Johann, Eduard, Josef și Johann Strauss senior, dar și creații compuse de alți vienezi îndrăgostiți de vals: Karl Komzák, Joseph Hellmesberger, Carl Michael Ziehrer Wiener și Hans Christian Lumbye.

 

Premieră

Iar pentru că lumea muzicală va aniversa 200 de ani de la nașterea lui Anton Bruckner în 2024, Christian Thielemann va aduce în premieră absolută în programul Concertului de Anul Nou un cadril din creația marelui simfonist austriac. Mult așteptatele momente dansante ale Baletului de Stat vienez se vor desfășura în decorul fascinant de la  Kaiservilla Bad Ischl, viitoarea Capitală Culturală Europeană Bad Ischl Salzkammergut, dar și la castelul renascentist Rosenburg, în coregrafia italianului Davide Bombana și în costumele create de designerul austriac Susane Bisovsky.

 

Audiență

Regizorul Michael Beyer este cel care va coordona imaginea spectacolui filmat cu 17 camere și televizat în aproape 100 de ţări din întreaga lume, cu un public estimat la aproximativ 50 de milioane de telespectatori. În România, Concertul de Anul Nou de la Viena va fi comentat pentru TVR și anul acesta de Cătălin Sava, muzicolog și jurnalist.

Concertul de Anul Nou de la Viena va putea fi văzut şi la TVR Cultural pe 1 ianuarie, de la ora 19.00.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol