19 aprilie 2024, 20:37

Dacă încă nu ți-ai ales „facultatea perfectă”, iată 5 sfaturi care te vor ajuta să iei decizia corectă

Ne aflăm în perioada în care aproximativ 95% din absolvenții de liceu urmează o facultate, iar alegerea acestei instituții reprezintă o adevărată problemă pentru majoritatea.

Bacalaureatul este în plină desfășurare și în curând încep înscrierile pentru facultăți, dar câți dintre voi știți unde să aplicați, unde v-ar plăcea sau ar trebui să va continuați studiile? Deoarece cu toții am trecut prin sentimente similare, mai jos vom atașa 5 sfaturi care te vor ajuta în a face alegerea cea mai bună. Iată ce îți propunem:

Sursa: adevarul.ro

 

1. Ca și deciziile care nu țin de învățământ, verdictul final în ceea ce privește alegerea locului în care îți vei continua studiile, trebuie să îți aparțină în totalitate ție!

De-a lungul timpului, am lăsat părinții să ne dicteze cursul vieții, însă de cele mai multe ori, acestea au fost greșelile colosale ale unui viitor total distrus. Nimeni nu trebuie să ducă nicio tradiție mai departe și nici să facă cinste familiei, dacă nu asta este dorința pe care și-a pus-o la ultima aniversare. Lucrurile făcute în baza dorințele celor din jur, au șanse de 99% să devină un eșec.

2. Pune accentul pe lucrurile la care te pricepi!

Poate lucrul cel mai importat pentru a-ți pune bazele carierei de succes, este faptul că atunci când mergi undeva, să simți că faci parte din peisaj, astfel dai frâu liber ideilor, pasiunilor etc. Nu trebuie să fii cel mai bun, dar dacă ce faci, faci cu drag, în orice domeniu poți avansa, în absolut orice domeniu.

3. Documentează-te înainte, găsește informații despre toate facultățile!

Dacă ai cunoștințe care urmează cursuri la diferite instituții, interesează-te despre cursuri, colectiv, profesori, uită-te la cărțile de curs etc. În același timp te îndemn să citești toate site-urile î temă, pentru că probabil sunt facultăți despre care nici măcar nu știai că există, iar asta îți poate schimba tot planul.

4. Nu te gândi la perioada de după facultate! Orice lucru bun, este făcut pas cu pas, în timp, gândirea în avans doar îți distrage atenția, care în mod normal ar trebui să fie asupra prezentului, asta dacă vrei rezultate excepționale.

Dacă aruncăm o privire de ansamblu, observăm cu stupoare că mai mult de 50% din absolvenți, nu practică ceea ce au terminat, unii de la medicină ajungând chiar jurnaliști, sau muzicieni și așa mai departe. Așa că, trăiește prezentul și muncește pentru el, munca nu rămâne niciodată nerăsplătită.

5. Trebuie să știi că în facultate notele nu contează așa tare, ci cu ce rămâi în urma unui curs!

N-o să te angajeze nimeni cu un carnet de note, ceea ce înseamna că ar trebui să-ți canalizezi energia pe a acumula cât mai multă experiență,  pe practică și informație cât să te introducă în domeniu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol