8 decembrie 2024, 10:54

Dan Chișu, despre interdicția de intrare a lui Goran Bregovici în Moldova: “Nu cred că a fost judecat corect”

O opinia așteptată. Într-adevăr, din România, Dan Chișu este, probabil, persoana care îl cunoaște cel mai bine pe Goran Bregovici.

Background-ul se știe (sau dacă nu, îl reamintesc) – Bregovici nu a fost primit în Republica Moldova, unde trebuia să susțină un concert, din cauza atitudinii sale proruse și a susținerii unui concert în Crimeea, după invazia rusă, în 2015 (aecasta era motivația).

Știrea o găsiți și aici:

Goran Bregovic nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. Care este motivul interdicției

Iar mai jos, iată ce spune Dan Chișu pe acest subiect

„Am citit despre Goran Brevovic. Am să încep prina a face o precizare. Îl cunosc personal pe Goran de peste 25 de ani. Am fost la el acasă în Belgrad și la Paris, de peste 5 ori pe vremea când compunea muzică pentru filmul Ursul. Am făcut împreună peste 90 de concerte/spectacole în România.( 5 turnee naționale cu peste 10 orașe și o dublă stagiune de cîte 7 spectacole cu „Carmen cu happy end” și înce 4-5 spectacole uriașe cu trupa mare de 40 de persoane la Sala  Platului. Artiștii erau adunați din toată zona balcanică (Bulgaria, Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Serbia, Croația ) și știu asta pentru că pe vremea aia nu toți intrau fără viza în România. Am fost singurul român (invitat de el) la ambasada Franței din Belgrad când a fost făcut „chevalier des arts et des lettres”. L-am invitat de 3 ori pe Kusturica în România și l-am anunțat că voi face asta și nu s-a supărat niciodată deși nu mei erau în cele mai bune relații.( povestitndu-mi în detaliu despre diferendumul lor și greșelile făcute, care culmea, corespundea cu ce mi-a relatat și Kusturica. Cu alte cuvinte am petrecut mult timp cu acest artist de talie mondială, ascultând povești depre Iggy Pop, Cesaria Evora sau despre începuturile rock cu Bijelo Dugme. După ce a compus muzică pentru Regina Margot cu care a câștigat premiul Caesar în Franța, „visa” să compună o liturghie pentru St Eustache la Paris. Oare pot să spun că îl cunosc? După ce ne vedeam în Florența sau la Paris sau cine știe care capitală europeană, unde mă invită la cîte un concert spectacol special de „neratat” cum îmi spunea la telefon, mă ruga să-i trimit muzică  lăutărească sau „țigănească” sau de ce nu manele. Dorea cu orice preț să includă în albumul „Champagne for Gypsies și o piesă din România. Poate nu îl cunosc așa de bine și m-am înșelat în ceea ce-l privește pe Goran. Dar din toate momentele lui de sinceritate și atitudinea față de război, mai ales că a fost profund afectat datorită amestecului religios din familia lui, NU CRED că a fost judecat corect. Goran este un pacifist pur sînge și mă uimește atitudinea unora după ce a apărut în mediul online cum că ar fi de  partea lui Puțîn și că susține invazia din ukraina. Eu atât am avut de spus și nu puteam să tac pe acest subiect. Deși se spune că „mai bine taci și o să creadă lumea că ești prost, decât să vorbești și să spulberi orice îndoială”. Știu că vor fi comentarii de genul…mai bine tăceai… dar sper să vină de la oameni care l-au cunoscut măcar o fărâmă din cât l-am cunoscut eu, deși nu-mi pasă de hate-ul pe care risc să-l provoc cu această postare. Goran Bregovic este prietenul meu. link in primul comentariu…”

Ministerul Afacerilor Externe al Serbiei cere explicaţii autorităţilor Republicii Moldova în legătură cu cazul artistului sârb Goran Bregović, care nu a fost lăsat duminică să intre în ţară pentru a participa la un festival la Orheiul Vechi, transmite agenția de stat Moldpres.

Potrivit ministrului de Externe din Serbia, Ivica Dacic, o astfel de decizie nu se potriveşte relațiilor tradiționale de prietenie dintre Serbia și Republica Moldova.

„Este o hotărâre care a provocat reacții negative și a fost condamnată de publicul din Serbia”, potrivit lui Dacic.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol