24 ianuarie 2021, 4:38

Dan Rădulescu, actor. Primul cadru din viață l-a filmat cu Van Damme, școala a făcut-o cu Adrian Pintea

Zâmbește, te face să râzi, e serios, te pune pe gânduri. El este Dan Rădulescu, nu Dem. Dar tot actor. Are 34 de ani și este actor al Teatrului de Comedie.

Vine la ”Oamenii dimineții”

Este invitatul Ioanei Ciurlea, la Digi24, la emisiunea ”Oamenii dimineții”.

Vine să-și spună povestea, să zâmbească, să arunce priviri cu subînțelesuri, să descrie scene, oameni, viață. Să-și spună povestea aia incredibilă, să te facă să crezi ce lui nu i-a venit să creadă.

Era student în anul I de facultate, la UNATC și și-a făcut o fișă de colaborare cu Castel Film.

A fost sunat de cei de la casa de producție și întrebat dacă vrea să vină să dea o probă, pentru un film cu Van Damme.

Incredibil

Intrase la facultate abia de o lună. Cu o săptămână în urmă semnase fișa, și gata, l-au și sunat. I se părea ireal. ”Cum să ți se întâmple chiar așa?”, se întreabă și acum, de parcă nu el ar fi trăit momentul.

”Tocmai îi făcuserăm o farsă unui coleg, care la de la 18 ani chelise foarte tare și l-am sunat să îl chemăm la o reclamă la șampon. Și după aia a venit telefonul ăsta de la Castel Film, și eram sigur că e din seria asta.

Și ei mi-au zis: Dacă puteți să veniți să dați o audiție cu Jean Claude Van Damme… Și eu am zis: Da? Păi mă încalț și vin, uite, vin, sunt pe drum. Și ăla zice: Nu chiar acum, mâine. Și eu: mâine, mă încalț și vin, da. Și ăla s-a blocat și mi-a zis: Domnul Rădulescu, dacă credeți că e o glumă, o lăsăm așa, la nivel de glumă. Și am dat probă și am și luat. Deci primul cadru din viața mea l-am filmat nu doar că într-un film cu Van Damme, dar cu el într-o mașină pe aceeași banchetă. Eram noi doi. Deci…Second in command se numea filmul”, povestește acum despre debutul lui abrut în meserie.

Băiat de medic

Este fiul unui medic chirurg celebru, era el însuși potrivit pentru medicină, dar a preferat să iasă din umbra tatălui și a facut carieră într-un domeniu diferit. Nu înainte de a purta cu tata o discuție ca de la bărbat la bărbat. Despre meserie, consum, responsabilități.

”Tata m-a luat deoparte și a avut o discuție serioasă cu mine. M-a surprins că mi-a spus asta, nu mă așteptam. El a fost un medic de succes, preda și la facultate, deci n-ar fi avut niciun motiv să fie dezamăgit de drumul ăsta în viață, dar m-a luat deoparte și mi-a zis că sunt foarte mulți ani de studiu, că intri târziu în pâine, că va exista întotdeauna ideea asta preconcepută că sunt fiul lui tata, și cred că asta m-a făcut să iau decizia finală să merg pe drumul teatrului”, mărturisește actorul.

Studentul lui Pintea

Dan Rădulescu a ales actoria, a fost studentul lui Adrian Pintea, a prins ”ultimul tren” al acestei șanse, și a debutat la Teatrul de Comedie pe când avea doar 20 de ani.

”L-am avut profesor pe Adrian Pintea, am fost ultima generație care l-a prins, sunt foarte recunoscător și fericit că l-am cunoscut. Mi se pare că era un lord, așa. Avea un stil… și când îți demonta o scenă, abia acasă îți dădeai seama că feed-back-ul a fost negativ. Aveai senzația că ți-a zis ceva de bine. E o artă, asta, să fii un gentleman până la urmă. Știu că mi-a spus că se gândea să facem Cyrano de Bergerac. Și a zis: ”Mă gândesc că poate Dan ar fi potrivit să joace Cyrano. Tu ai așa, un profil mai lung… Și eu m-am gândit: Doamne, ce mai elegant mod de a spune că ai nasul mare!

La sfârșitul anului doi, tot cu Adrian Pintea am făcut un musical, Jesus Christ Superstar se chema. Jucam Iuda și era un rol destul de mare, destul de greu. Asta a fost nebunia lui, a vrut să ne pregătească și să ne ofere un contact cu scena și înainte de a absolvi, ceea ce mie mi se pare un lucru bun, că până la urmă e o meserie de exercițiu”, spune Dan Rădulescu.

Venirea pe lume

O avea el ochii negri și mari, și i-or juca ei, după cum bine remarca actorul Mihai Constantin, dar debutul său pe lumea asta nu s-a făcut chiar ca la carte. Ci extrem de discret.

”Intrarea mea în această lume a fost destul de timidă. Prima chestie pe care o știu despre mine, pe care mi-a povestit-o mama, este că eu nu am deschis ochii vreo două săptămâni și ceva, ceea ce înțeleg că e o perioadă infernal de lungă pentru un nou născut. După două săptămâni am deschis niște ochi mari și negri, și m-am holbat la ea, dar nici nu am zis nimic. Deci foarte, foarte timid mi-am făcut apariția pe lumea asta”, recunoaște.

Iar la Van Damme

Nu prea recomandă să căutăm să vedem filmul ăla de debut, alături de Van Damme, dar și dacă o facem, o să descoperim personajul pe care l-a interpretat.

”Eram foarte entuziasmat, am întrebat ce rol am… Pazini…Aveam eu niște semne de întrebare de la început… În fine, am zis asta e. M-au sunat și mi-au zis că eu sunt Pazini.

Mi-au dat uite așa o carte, un scenariu uite așa de gros. L-am răsfoit să văd Pazini, Pazini, Pazini unde e…și am ajuns la un sfert, la jumate, la trei sferturi, și nu era nicio replică la Pazini. Era un rol fără replici. Și am zis că nu mă las, îmi bag eu o replică, dacă e ceva. Și la un moment dat Van Damme se dădea jos din mașina aia și zicea: Pazini, acoperă-mă! Și eu am băgat un ”Da, domnule!”….Heheee…nu trec eu neobservat în filmul ăsta! Ce v-ați gândit? Și dacă te uiți la film, deși, în fine, nu recomand neapărat, se vede doar că mișc din gură, dar nu se aude nimic. N-au lăsat-o, au zis: Nu, nu, stai liniștit, Pazini! Stai acolo în banca ta!”, povestește cu mult haz fulminantul debut în film.

Scenă vs seriale

Știe că actoria pe scenă nu e atât de populară precum cea din seriale. Și totuși, a trăit niște momente de glorie surprinzătoare, după cum le relatează cu umor.

”Nu știu cum de mi se întâmpla, când am mai ieșit la câte un date cu vreo domnișoară, băi nene, atunci mă opreau câte cinci oameni, care îmi ziceau că m-au văzut în piesa nu știu care. Lucruri care în rest nu se întâmplă cu lunile. Și o vedeam și pe ea că rămâne așa, mirată, un fel de ”Tom Cruise e aici”. Și mă gândeam: Doamne, cum se leagă lucrurile astea!”, îi spune Ioanei Ciurlea.

Întrebat de ce anume îi e frică, Dan Rădulescu a oferit un răspuns surprinzător, pe care îl veți descoperi în emisiunea ”Oamenii dimineții”, de la Digi24.

În încheiere, în loc de îndemnul de a viziona emisiunea, ceea ce știm că veți face, vă prezentăm premiile cu care a fost distins până acum actorul Dan Rădulescu:

Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal – Ariel din spectacolul Furtuna de William Shakespeare, regia Alexandru Lustig, în cadrul Galei COMEDIE ŢINE LA TINEri, ediţia a IV-a, 2008
Premiul pentru cel mai bun actor într-un spectacol de regie pentru rolurile Ariel din Furtuna şi Melchior din Deşteptarea primăverii,  Gala absolventilor UNATC, 2008
Premiul pentru cel mai bun spectacol A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, regia Mihai Constantin Festivalul de teatru de la Piatra Neamţ, 2008


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.