28 mai 2024, 17:20

Danemarca include femeile în serviciul militar obligatoriu în vederea întăririi armatei

Guvernul Danemarcei a anunțat un plan de consolidare a apărării naționale, creșterea cheltuielilor militare și extinderea serviciului militar obligatoriu, recrutând femei, scrie La Razon din Spania.

Anterior, femeile din Danemarca aveau opțiunea de a participa voluntar la serviciul militar. Cu toate acestea, noul plan are în vedere ca acesta să fie obligatoriu pentru ambele sexe, cu scopul de a recruta anual circa 5.000 de tineri, după cum au explicat autoritățile.

Serviciul militar, care anterior avea o durată de patru luni, va fi extins acum la unsprezece luni. Primele cinci luni vor consta într-un curs general, urmate de șase luni în care participanții se vor alătura unei unități a Forțelor Armate.

Planul include și o creștere semnificativă a cheltuielilor militare. În următorii cinci ani este așteptată o creștere de peste 40 de miliarde de euro, care vizează consolidarea apărării naționale, mai ales în contextul situației din Ucraina.

Prim-ministrul, Mette Frederiksen, a subliniat că o mai mare includere a femeilor în forțele armate va contribui la o apărare mai modernă și mai diversă.

De asemenea, s-a subliniat importanța întăririi capacității defensive, cu un accent deosebit pe achiziția de sisteme de apărare aeriană și consolidarea capacității antisubmarine.

Reformele propuse de Executivul danez sunt supuse aprobării și se așteaptă să intre în vigoare în 2026.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol