4 mai 2024, 7:37

Dar de holeră ați auzit? Veți auzi din nou! Zeci, sute de mii de victime, anual

Milioane de oameni sunt expuși riscului de a se îmbolnăvi de holeră din cauza lipsei de apă curată, a săpunului și a instalațiilor sanitare, precum și a deficitului de vaccin împotriva holerei.

Grupul internațional de coordonare pentru furnizarea de vaccinuri cere accelerarea urgentă a măsurilor care pot salva vieți.

Amenințare globală

Holera reprezintă o amenințare globală la adresa sănătății publice și este un indicator al sărăciei, dar și al lipsei de dezvoltare socială. Sute de mii de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc de holeră în fiecare an. Boala ucide între 21.000 și 143.000 de persoane anual. Așa că acțiuni imediate pentru a stopa creșterea fără precedent a numărului de cazuri de holeră la nivel mondial sunt necesare, afirmă Grupul internațional de coordonare privind furnizarea de vaccinuri.

Din acest grup fac parte Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Médecins Sans Frontieres, UNICEF și Organizatia Mondială a Sănătății.

Incidența holerei a crescut vertiginos la nivel mondial în ultimii trei ani, cele 473.000 de cazuri raportate la OMS în 2022 reprezentând mai mult decât dublul numărului din 2021. Anul trecut s-au înregistrat peste 700.000 de cazuri la nivel mondial.  Iar mortalitatea a depășit pragul de 1 la sută.

Asta în conditiile în care holera este o boală care poate fi prevenită și tratată. Creșterea alarmantă este cauzată în primul rând de lipsa accesului la apă potabilă și canalizare. Practic, oamenii ajung să bea apa care nu este potabilă și care îi îmbolnăvește. Iar situația cea mai gravă este de departe în Africa subsahariană, unde 400 de milioane de oameni nu au acces la apă potabilă.

Țările cu cele mai multe cazuri înregistrate de holeră sunt Republica Democrată Congo, Etiopia, Somalia, Sudan, Zambia, Zimbabwe, Siria și Haiti. Fără politici publice clare și măsuri guvernamentale concrete se pune o presiune fără precedent asupra stocului global de vaccinuri.

Epidemie

Între 2021 și 2023, au fost solicitate mai multe doze pentru contracararea epidemiilor de holeră decât în întregul deceniu precedent. În octombrie 2022, deficitul continuu de vaccinuri a făcut necesar ca Grupul internațional de coordonare a vaccinării să recomande o singură doză de vaccin, în scădere față de schema anterioară care prevedea două doze.

Vaccin

Ca să conștientizăm dimensiunea pericolului la care este expusă omenirea, anul trecut au fost produse aproximativ 36 de milioane de doze de vaccin. Asta în timp ce 14 dintre cele mai afectate țări au cerut 72 de milioane de doze pentru o strategie de răspuns cu o singură doză. Iar solicitările sunt oricum mult mai reduse decât nevoia reală. În multe cazuri campaniile de vaccinare preventivă au trebuit să fie amânate ca să fie păstrate doze pentru eforturile urgente de controlare a epidemiilor, creându-se astfel un cerc vicios.

Pentru anul acesta se preconizează că vor fi produse între 37 si 50 de milioane de doze. În acest moment vorbim despre un singur producător al acestui vaccin. Specialiștii fac apel la producători, la guverne, la donatori și la parteneri să acorde prioritate unei creșteri urgente a producției de vaccinuri pentru a preveni și controla holera. Rămâne de văzut dacă aceste solicitări vor fi luate în serios sau vor fi ignorate ceea ce ar provoca un adevărat dezastru în zonele sărace ale mapamondului.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol