26 septembrie 2023, 21:32

Dascălii pregătesc marţi cel mai mare protest, în Piaţa Victoriei. Restricții de trafic în București

Revoltaţi de oferta Guvernului, care e dispus să ofere doar bonusuri de maximum 2.500 de lei, în două tranşe, profesorii au ieşit din nou în stradă. Dascălii nu vor să audă de prime şi cer lefuri mărite cu 25%.

Iar greva continuă. Profesorii au organizat luni mitinguri în faţa mai multor prefecturi. A fost încălzirea pentru marele miting de marți, din Piaţa Victoriei. 20.000 de cadre didactice ar urma să participe la miting.

Brigada de Poliţie Rutieră anunţă pentru marți, între orele 10 şi 16, restricţii graduale ale traficului rutier în Bucureşti, în contextul mitingului și marșului de protest anunțate de sindicaliștii din educație.

Manifestanţii ar urma să se adune între orele 11 şi 12 în Piaţa Victoriei şi pe Şos. Kiseleff, urmând ca între orele 13 şi 15 să fie în marş de la sediului Guvernului către Palatul Cotroceni, unde vor face un miting la Statuia Leu, până la ora 15.30.

Ministrul Educației nu exclude posibilitatea prelungirii anului școlar, dacă greva va dura prea mult.

Ligia Deca a susținut o declarație de presă în care a precizat că elevii vor beneficia de posibilitatea de prelungire a cursurilor și a calendarelor de evaluări, adăugând că momentan, calendarul pentru Bacalaureat rămâne neschimbat.

“Termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a și clasa a XIII-a este de 2 iunie. În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest termen în așa fel încât toți copiii să aibă situația școlară încheiată. Niciun elev nu va rămâne cu situația școlară neîncheiată. Niciun elev nu va rămâne fără posibilitatea de a susține examenul, fie Evaluarea națională, fie examenul de Bacalaureat”, a spus ministrul Educației.

Ligia Deca a fost întrebată de jurnaliști “pe ce se bazează” când afirmă că niciun elev nu va rămâne fără examenele susținute: “Este evident că dacă conflictul se va prelungi, vom avea această posibilitate de prelungire a cursurilor și de reprogramare a calendarelor de evaluări. Niciun elev nu va ajunge în situația în care să nu-și dea examenele de final de gimnaziu sau de liceu”.  

Referitor la elevii care vor să meargă la facultăți în străinătate, ministrul susține că va lua legătura cu reprezentanții sistemelor educaționale din alte țări, “pentru a explica situația și pentru a încerca să-i ajutăm pe cei care au nevoie de un timp suplimentar pentru a putea depune documentele necesare”.

Ministerul Educației anunță că a fost amânată Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a pentru zilele de 12 și 13 iunie, potrivit unui anunț de presă. Este a doua oară când calendarul Evaluării Naționale pentru clasa a VI-a este amânat. Inițial examenele ar fi trebuit să se desfășoare pe 24 și 25 mai, însă au fost amânate pentru 30 și 31 mai din cauza declanșării grevei naționale pe 22 mai.

Sursa foto: Radio România Actualități

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol