19 aprilie 2024, 14:52

Îți oferi datele personale pentru servicii digitale? Ești protejat, conform legii!

Guvernul a oficializat recent o ordonanță specială prin care să-i protejeze pe consumatorii care vor cumpăra, cu datele lor personale, servicii și conținut digital (muzică, filme, cărți, jocuri video, aplicații mobile etc.), la fel ca pe cei care plătesc cu bani pentru acestea.

De exemplu, dacă cineva își va da datele la schimb pentru achiziționarea unui program informatic, acea persoană va avea dreptul la un produs de un anumit tip (conform cu specificațiile prezentate de comerciant, de exemplu) și va beneficia de garanția legală pentru produse și servicii. De asemenea, va avea acces la anumite compensații, în cazul în care un comerciant nu îi va respecta aceste drepturi.

OUG 141/2021 vine, începând din 9 ianuarie 2022, cu reguli speciale pentru consumatori în privința conținutului și serviciilor digitale. Concret, se recunoaște „plata” făcută cu date personale ca orice plată obișnuită. În acest moment, protecția pe care o primește cel vizat de acele date este dată doar de legislația din domeniul protecției datelor, care nu-i apără interesele sale de consumator (să aibă parte de un produs de calitate, să îi fie asigurată funcționarea produsului pentru o perioadă anume etc.).

Legislația consumatorului nu îl apără decât pe cel care plătește cu bani un bun sau un serviciu. De exemplu, OUG 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii nu poate fi interpretată ca apărându-i și pe cei ce „plătesc” cu date personale.

Ar putea apărea, însă, probleme cu aplicarea noilor prevederi și, atunci, va fi nevoie de clarificări (cel mai probabil, din partea instanțelor).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol