2 ianuarie 2023, 13:31

David Popovici, desemnat înotătorul anului. Elogiat la Premiile Swammy

“În acest an post-olimpic, multe fețe noi au ajuns în vârful natației masculine. Șapte bărbați au doborât recorduri mondiale individuale. Opt bărbați au câștigat mai multe titluri mondiale în probele individuale. Dar niciunul dintre acești înotători și performanțele lor nu au reușit să zguduie lumea înotului la fel de mult ca adolescentul de senzație David Popovici”.

Sunt cuvintele cu care Giusy Cisale de la revista Swim Swam deschide, chiar pe 1 ianuarie, materialul ei, dedicat sportivului român.

“De obicei pentru premiile Swammy, decidem câștigătorii în principal pe baza unor date statistice, cum ar fi numărul de medalii de aur câștigate sau recordurile mondiale doborâte. Dar anul acesta, când Popovici a doborât același număr de recorduri mondiale ca alți șapte bărbați la un loc și a câștigat același număr de titluri mondiale individuale de lungă distanță ca înotători precum Kristof Milak și Leon Marchand, a trebuit să luăm în considerare factorul „wow”.”

Recorduri

“Acestea fiind spuse, faptul că un băiat de 17 ani a doborât un record mondial în „proba regină” (n.r. 100m liber), în timp ce s-a apropiat de un alt record, mai mult decât a reușit oricine altcineva vreodată, a fost factorul „wow” care l-a propulsat pe Popovici în fruntea clasamentului.”

Recordurile la care face referire revista Swim Swam sunt cel mondial de juniori la 47,30 la 100 liber și “ratarea” celui de la 200m liber cu doar 0,02 secunde.

“S-au spus multe despre „promisiune”, despre potențialul său și despre ce ar putea face în viitor.

Dar cine ar fi crezut că acel potențial se va transforma în 46.86 la 100 și 1:42.97 la 200 doar un an mai târziu?

Bineînțeles, punctul culminant al anului lui Popovici a fost la Campionatul European.”

Recordul Mondial

“La Roma, a doborât recordul mondial al lui Cesar Cielo cu timpul de 46,86 la 100 liber. Apoi, a înotat 1:42.97 la 200 liber, devenind al treilea om care a depășit 1:43, după Paul Biedermann și Michael Phelps. Odată cu performanța lui Popovici, se pare că recordul mondial de 1:42.00 al lui Biedermann nu mai este atât de greu de atins.”

Constanță

„Un alt factor care a contribuit la măreția lui Popovici în acest an a fost constanța sa remarcabilă.

A câștigat probele de 100 și 200 de metri liber la toate marile competiții internaționale la care a participat: Campionatele Mondiale, Campionatele Europene, Campionatele Mondiale de juniori și Campionatele Europene.

De asemenea, el și-a stabilit dominația mondială în ambele probe, înregistrând cele mai rapide șapte performanțe la 100 (a înregistrat 16 înotări totale sub 48″) și cele mai rapide trei la 200 liber în 2022.

Pentru a încheia anul, Popovici a înregistrat îmbunătățiri majore la înot pe distanțe scurte.”

“Dincolo de performanța sa, Popovici a luminat înotul cu personalitatea sa fără filtru”, continuă, elogiator, revista, întrebându-se: “De la epoca lui Michael Phelps și Ian Thorpe încoace, am mai văzut alți adolescenți de sex masculin să facă ceea ce a făcut Popovici? Deoarece răspunsul este negativ, Popovici este alegerea clară pentru titlul de înotător masculin al anului 2022.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol