24 octombrie 2021, 0:23

De astăzi, România începe să-și retragă militarii din Afganistan

După 19 ani în teatrul de operații, România își retrage începând de sâmbătă trupele din Afganistan.

În tot acest timp aproximativ 32.000 de militari români au participat la misiuni. 27 dintre ei și-au pierdut viața, iar alți aproape 200 au fost răniți.

În prezent, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 611 militari, alţi aproximativ 280 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În şedinţa CSAT de luni a fost aprobată retragerea contingentului militar din Afganistan, la încheierea misiunii Resolute Support, conform unui calendar convenit cu partenerii din coaliţie.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, spune că misiunea de retragere din Afganistan reprezintă o prioritate pentru Armata Română, obiectivul fiind ca „planul de retragere şi aducere în ţară a militarilor să se desfăşoare în condiţii de maximă siguranţă”, informează Stirile TVR.

Coaliția NATO din Afganistan va părăsi țara în coordonare cu retragerea planificată a trupelor americane până la 11 septembrie, a anunțat marți secretarul de stat american Antony Blinken, citat de Reuters.

În jur de 7.000 de forțe ale coaliției, în principal din țări NATO dar și din Australia, Noua Zeelandă și Georgia se află în prezent în Afganistan, acestea depășindu-i ca număr pe cei 2.500 de soldați americani rămași în țară.

Citește și:

Situația la zi a vaccinării în România. Un român din cinci are cel puțin o doză făcută

Foto Florin Ghioca/ Afghanistan


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.