18 mai 2021, 19:20

De ce adolescența se termină, de fapt, la 24 de ani

Adolescenţa începe la vârsta de zece ani şi se termină la 24 de ani, este concluzia unui studiu publicat la 17 ianuarie în revista The Lance.

Pe de o parte, durata studiilor s-a mărit, iar pe de altă parte, momentul căsătoriei şi cel al naşterii primului copil au fost amânate, suficiente argumente pentru a da peste cap viziunea noastră tradiţională despre adolescenţă, consideră oamenii de ştiinţă, potrivit agerpres.ro.

sursa: ox.ac.uk

Este ”esenţial să recunoaştem această evoluţie”, spun autorii studiului din Lancet Child & Adolescent Health. Debutul pubertăţii este considerat momentul în care partea encefalului cunoscută sub denumirea de hipotalamus începe să producă un hormon care activează glandele pituitare şi cele genitale. Acest fenomen se produce în jurul vârstei de 14 ani, dar odată cu îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi a alimentaţiei în numeroase ţări dezvoltate, vârsta tinde să scadă spre zece ani.

Ca argument pentru prelungirea adolescenţei, cercetătorii scot în evidenţă caracteristicile creierului, care continuă să evolueze şi după vârsta de 20 de ani, iar un număr mare de tineri nu au încă măsele de minte înainte de 25 de ani.

Pe de altă parte, Jan Macvarish, sociolog la Universitatea Kent, avertizează asupra revizuirii definiţiei adolescenţei: ”Tinerii ştiu mai bine să se pregătească pentru aşteptările societăţii decât înainte”, aminteşte cercetătorul care crede că îi infantilizăm prea mult pe viitorii adulţi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.