15 decembrie 2023, 19:07

De ce ar trebui pacienții cardiaci să se vaccineze împotriva gripei

Cea mai periculoasă gripă sezonieră afectează pacienții care suferă de boală coronariană și de insuficiență cardiacă.

Este dovedit faptul că gripa crește semnificativ riscul de infarct miocardic în cazul pacienților cu cardiopatie ischemică.

„Asta se întâmplă deoarece inflamația cauzată de virusul gripal crește riscul ruperii unei plăci aterosclerotice în artera care furnizează sânge inimii, care, în continuare, provoacă un atac de cord”, explică dr. Adam Janas, cardiolog în cadrul grupului American Heart of Poland.

Cea mai eficientă și simplă metodă de protecție împotriva gripei este vaccinarea. Reduce semnificativ riscul de infarct sau insuficiență cardiacă decompensată, precum și riscul complicațiilor inflamatorii, care cel mai adesea la acești pacienți se manifestă sub forma unei pneumonii grave.

„În plus, vaccinarea scurtează semnificativ durata bolii și reduce considerabil severitatea simptomelor”, adaugă expertul, citat de Gazeta Wyborcza din Polonia.

Această recomandare este susținută și de experți din România.

Îmbolnăvirile grave și complicațiile gripei se întâlnesc de cele mai multe ori la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și care au anumite afecțiuni cronice: boli cardiovasculare, diabet zaharat, deficit imunitar, boli cronice respiratorii, obezitate.

În cazul acestor pacienți, gripa poate duce la decompensarea bolii cronice, de multe ori decompensarea fiind ireversibilă.

„La pacienții cu afecțiuni cardiace preexistente simptomele gripei pot fi exacerbate, aceasta se poate complica ducând la pneumonie, dar, foarte important, gripa poate determina agravarea bolii cardiace.

Studiile au arătat, faptul că, în timpul sau imediat după o afectiune acută inflamatorie, cum este și gripa, crește semnificativ incidența infarctului miocardic.

De aceea, este foarte important să se ia toate măsurile pentru a preveni gripa și, din acest motiv, la pacienții cu afecțiuni cardiace se recomandă efectuarea anuală a vaccinului antigripal”, a susținut medicul cardiolog Ioana Pop, pentru edumedical.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol