Site icon Editia de Dimineata

De ce ar trebui să consumăm sparanghel? Află care sunt beneficiile acestei legume

Un medic specialist în diabet şi nutriţie afirmă că sparanghelul este foarte bogat în nutrienţi, vitamine, minerale şi antioxidanţi.

Încă din cele mai vechi timpuri, beneficiile sparanghelului au fost cunoscute și valorificate. Leguma este cunoscută drept „hrana regilor”, fiind consumată de regele Ludovic al XIV-lea care a ordonat construirea unor solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului, potrivit csid.ro.

În zilele noastre, sparanghelul este recunoscut pentru că ajută la detoxifiere, protejează împotriva cancerului, ajută la întinerirea tenului, reduce riscul de boli de inimă, are proprietăți afrodiziace,  ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp și previne osteoporoza.

Sparanghelul este perfect în diete şi poate fi consumat ca garnitură lângă carne, fără riscuri. Totuși, pentru a-şi păstra calităţile nutritive, trebuie gătit fie pe grătar, fie fiert la abur.

Sparangelul conține vitamina K, care ajută la dezvoltarea şi creşterea densităţii osoase, prevenind apariția osteoporozei. Tot vitamina K are rol de preluare şi depunere a calciului exact acolo unde este nevoie.

Pentru viitoarele mămici, sparanghelul reprezintă o sursă de acid folic şi folaţii care ajută la dezvoltarea micuțui încă din primele etape. O altă substanţă din sparanghel numită inulină este extrem de benefică în dezvoltarea bacteriilor considerate prietenoase pentru organism, făcând astfel digestia un proces mult mai uşor.

Tot sparanghelul poate uşura simptomele mahmurelii, după o noapte de alcool în exces, prin acţiunea protectoare a aminoacizilor şi mineralelor asupra celulelor hepatice.  

Mai mult decât atât, sparanghelul este este o sursă excelentă de vitamine, fibre, fosfor, potasiu şi proteine. Acesta este considerat un bun diuretic natural, recomandat pentru sănătatea florei intestinale. 

Exit mobile version