20 septembrie 2022, 18:49

De ce crește numărul de cazuri COVID-19 în Europa și ce-i de făcut?

Sunt zile proaste pentru multe țări europene. Mai multe state înregistrează un număr semnificativ de cazuri de Covid-19, în ciuda ratei ridicate de vaccinare.

Ce se întîmplă? Care este cauza? Mai sunt vaccinurile eficiente? Și sunt ele oare, singure, eficiente? Ce urmează?

Sunt întrebări legitime.

Zece ţări din UE sunt într-o situaţie ”foarte îngrijorătoare”. Unde se află România?

Situația epidemiei de Covid-19 continuă să se deterioreze în Uniunea Europeană și este considerată „foarte îngrijorătoare” în zece țări și „îngrijorătoare” în alte zece, a anunțat zilele trecute Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

”Situaţia epidemiologică din UE este caracterizată în prezent de o creştere rapidă şi semnificativă a numărului de cazuri şi de o rată a mortalităţii scăzută, dar în creştere lentă”. ”Cazurile, spitalizările şi decesele sunt aşteptate să crească în următoarele două săptămâni”, rezumă agenţia UE cu sediul la Stockholm, în ultima sa evaluare a riscurilor.

Dintre cele 27 de state membre, Belgia, Polonia, Ţările de Jos, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria şi Slovenia se află într-o situaţie ”foarte îngrijorătoare”.

Ţările în situaţie „îngrijorătoare” sunt Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, România şi Slovacia.

Trei ţări se află în categoria „îngrijorare moderată” (Franţa, Portugalia, Cipru), în timp ce patru ţări se află în categoria „îngrijorare scăzută” (Italia, Spania, Suedia şi Malta).

Pentru celelalte trei ţări din afara UE monitorizate de agenţie (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), situaţia este considerată „îngrijorătoare”.

Metoda utilizată de ECDC pentru categoriile de îngrijorare include nu numai valorile absolute (numărul de cazuri, spitalizări şi decese), ci şi evoluţia recentă a acestora.

Potrivit ultimelor sale proiecţii, se aşteaptă ca numărul de cazuri şi decese să crească cu aproximativ 50% în următoarele două săptămâni, scrie NDTV care preia informația.

De ce crește numărul de cazuri COVID-19 în Europa și ce-i de făcut? Ce se întâmplă?

Epidemiologi consultați de universitatea americană MIT oferă câteva explicații.

„Principalii doi factori sunt sezonul rece și acoperirea vaccinală scăzută”, afirmă Marcel Salathé, profesor și epidemiolog cu pregătire în informatică la Școala Politehnică Federală din Lausanne. „Doar unul dintre ele nu poate fi evitat”, subliniază acesta.

Experții spun că această recrudescență a coronavirusului este alimentată de mai mulți factori suplimentari. Unul dintre ei este chiar virusul și răspândirea variantei Delta mult mai infecțioase a SARS-CoV-2.

Această variantă a apărut în India la sfârșitul lui 2020, ceea ce înseamnă că pentru numeroase țări aceasta va fi prima iarnă prin care vor trece după ce varianta Delta a devenit dominantă.

În același timp, multe dintre măsurile de combatere a răspândirii coronavirusului au fost relaxate după ce oamenii s-au săturat de distanțarea socială și purtarea măștii, sperându-se revenirea la o normalitate care să arate cât de cât precum viața de izbucnirea pandemiei.

Rata de vaccinare anti-Covid

Într-un briefing susținut la Societatea Regală de Medicină săptămâna trecută, epidemiologul britanic Tim Spector a afirmat că „începem să realizăm că, pe cont propriu, vaccinurile nu sunt un fel de soluție finală, nici în țări cu o rată mai ridicată a vaccinării decât a noastră”.

„Avem nevoie de o combinație de măsuri”, a explicat Spector, care conduce un studiu major despre Covid realizat la King’s College din Londra.

„Cât de ridicate vom dori acele rate va fi în funcție de delăsarea noastră și relaxarea noastră față de unele din regulile pe care le-am avut în vigoare, despre care anul trecut am crezut că sunt exagerate dar acum sunt de părere că nu sunt suficiente”, a mai spus acesta.

Însă ratele de vaccinare sunt cel mai important factor care explică diferențele înregistrate între țările europene, numeroase state din Europa de Est având rate scăzute ale vaccinării anti-Covid.

Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a afirmat că persoanele nevaccinate sunt responsabile de creșterea numărului de infecții când a anunțat impunerea noului lockdown pentru ele, explicând că rata de infecții este de peste 4 ori mai mare în rândul celor care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului.

Iar acolo unde ratele vaccinării sunt ridicate rezultatele se văd: mai puține persoane în stare gravă și mai puține decese.

De exemplu, în Marea Britanie peste 80% din populația cu vârsta de peste 12 ani a fost inoculată cu două doze ale unui vaccin anti-Covid.

„Țările care se descurcă cel mai bine acum sunt cele cu o acoperire vaccinală ridicată și măsuri eficace”, spune epidemiologul elveția Marcel Salathé, adăugând că „țările care se descurcă cel mai rău nu au niciuna dintre cele două”.

„Majoritatea țărilor se află între cele două cateogirii”, afirmă epidemiologul.

Image by Katja Fuhlert from Pixabay

Scăderea eficacității vaccinurilor

Însă chiar și în locurile unde ratele de vaccinare sunt ridicate și numărul de noi cazuri este relativ scăzut, acest lucru s-ar putea să nu fie suficient pentru a oferi protecție pe termen lung, mai ales din cauza scăderii eficacității vaccinurilor în timp.

„Marea Britanie și-a demarat mai rapid campania de vaccinare decât majoritatea țărilor și prin urmare a văzut impactul scăderii imunității mai devreme”, afirmă Michael Head, cercetător la Universitatea Southampton.

„Aici în Marea Britanie dozele booster au un impact clar asupra spitalizărilor și numărului de noi cazuri în rândul populațiilor mai în vârstă”, spune cercetătorul.

Acest lucru înseamnă că succesul campaniilor de vaccinare și întărirea imunității celor care au fost vaccinați devreme rămân de o importanță vitală.

„Când vedem focare scăpate de sub control vedem de asemenea apariția unor noi variante de interes și care determină îngrijorare și nu ne dorim nicio variantă nouă care să devină dominantă și să aibă un impact mai mare asupra eficacității vaccinurilor noastre”, explică Head.

„În cele din urmă lumea nu se va putea relaxa pe deplin până când majoritatea lumii este vaccinată. Combinația dintre scepticismul față de vaccinare și lipsa accesului la vaccinuri este problema tuturor”, concluzionează cercetătorul conform Technology Review.

Soluția germană. Vaccinare, dar și testare masivă

Doar vaccinarea fără testare masivă şi reducerea contactelor nu poate opri valul de Covid-19 – arată un studiu german, preluat de Agerpres.

Germania ar putea ajunge chiar şi la 400.000 de cazuri de Covid-19 pe zi dacă nu impune măsuri menite să determine o diminuare clară a mobilităţii şi contactelor, potrivit acestui studiu.

Efectuat de societatea de consultanţă informatică Netschek în cooperare cu universităţile din Munster şi Potsdam, studiul combină date epidemiologice şi algoritmi de prognoză asupra evoluţiei pandemiei, plecând de la constatarea că începând din vară s-a înregistrat o creştere rapidă a contactelor, aşa cum arată datele Ministerului Sănătăţii german. În special din octombrie, când în Germania temperaturile au scăzut accentuat, frecvenţa contactelor în spaţii închise a crescut considerabil.

Cercetarea semnalează că o continuare a tendinţei actuale a îmbolnăvirilor este suficientă pentru a conduce la saturarea sistemului medical german. Autorii studiului estimează că printr-o dublare a ritmului actual al vaccinării s-ar reuşi doar plafonarea la circa 300.000 a cazurilor de Covid-19 zilnice, sau la 200.000 pe zi în cazul unei triplări a ritmului vaccinării.

Prin urmare, concluzia lor este că, pentru a stopa acest al patrulea val al pandemiei prin care trece în prezent Germania, în plus faţă de accelerarea vaccinării este nevoie de o reducere a contactelor la jumătate, ceea ce necesită prevenirea marilor aglomerări şi diminuarea contactelor cu persoanele potenţial infectate printr-o strategie clară de testare a populaţiei.

O altă soluție, cu bătaie lungă: “Așteptăm următoarea generație de vaccinuri”

Citatul aparține cercetătorului-șef al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Soumya Swaminathan. Care recunoaște că actualele vaccinuri sunt dificil de întrebuințat.

Aceste vaccinuri de a doua generație ar avea avantajul de a fi mai ușor de utilizat decât cele injectabile și ar putea fi autoadministrate, a declarat ea pe canalele de socializare ale OMS.

Sunt examinate 129 de vaccinuri, dintre care unele se află în teste clinice, adică sunt testate pe oameni, în timp ce alte 194 nu au ajuns încă într-un stadiu atât de avansat.

„Sunt încă în curs de studiu, dar sunt sigură că unele dintre ele vor fi foarte sigure și eficiente, iar altele mai puțin”, a adăugat ea. OMS îl va alege pe cel mai potrivit și are în vedere, de asemenea, utilizarea unora dintre ele pentru dezvoltarea de vaccinuri împotriva altor boli.

Avantajul unui vaccin nazal, folosit deja în unele țări pentru gripă, este că poate trata virusul înainte ca acesta să ajungă la plămâni, a spus Sawaminathan.

Care este situația în fiecare țară și ce noi restricții au impus autoritățile

Euronews  face o radiografie a situației și a noilor restricții din fiecare țară.

Italia

Autoritățile italiene au înăsprit regulile legate de certificatul COVID pentru a încerca să încetinească rata de infecții înainte de sărbătorile de iarnă din luna decembrie.

Noile restricții impuse permit oprirea trenurilor în cazul în care un pasager are simptome de COVID, în timp ce șoferilor de taxi li se cere să aibă un certificat verde și maximum doi pasageri pe bancheta din spate.

Italia și-a actualizat regulile de călătorie internațională încă de la sfârșitul lui octombrie. Sistemul pe cinci niveluri poate practic interzice intrarea în țară pentru orice alte motive cu excepția muncii și a unor considerente familiale în funcție de țara de origine dar majoritatea țărilor europene se află încă în nivelul de mijloc „C”.

Acest lucru ar putea fi însă revizuit pe 15 decembrie, când va avea loc o nouă actualizare a regulilor, în funcție de situația pandemică.

Austria

Țara alpină a impus luni un lockdown la nivel național pentru cetățenii care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului.

Măsura, care a intrat în vigoare luni la miezul nopții, le interzice persoanelor cu vârsta de peste 12 ani să iasă afară cu excepția unor activități esențiale precum munca, participarea la ore și cursuri, cumpărarea de alimente și ieșitul la o plimbare.

Numărul de patrule ale poliției a fost crescut și cei care sunt prinși că încalcă regulile pot fi amendați cu până la 1.450 de euro.

„Acesta este un pas dramatic”, a declarat cancelarul Alexander Schallenberg, explicând că „pe termen lung aceasta este calea de a ieși din cercul vicios în care ne aflăm – și el este un cerc vicios, ne împiedicăm dintr-un val în lockdown și nu putem continua așa la infinit”.

În jur de 64% din populația țării este vaccinată cu schema completă a unui vaccin anti-COVID, o rată pe care Schallenberg a descris-o drept „rușinos de scăzută”.

Germania

Numărul de cazuri înregistrat în această țară a stabilit un nou record negativ, fiind depistate 303 de noi infecții la suta de mii de locuitori în ultimele 7 zile.

Brandenburg, stat care include capitala Berlin, a devenit cel mai nou land federal care a interzis persoanelor nevaccinate să intre în restaurante, muzee și alte locuri publice, chiar dacă au un test negativ pentru coronavirus.

Cancelarul Angela Merkel a făcut sâmbătă un nou apel către cetățenii germani să meargă să se vaccineze împotriva virusului, scrie HotNews.

„Dacă suntem uniți, dacă ne gândim la protejarea noastră și a altora, putem salva țara noastră în această iarnă. Cu o zi în urmă Merkel vorbise despre „datoria față de societate” în ceea ce privește vaccinarea, avertizând că „ne așteaptă câteva săptămâni foarte dificile”.

Institutul Robert Koch le-a cerut săptămâna trecută locuitorilor țării să evite adunările cu un număr mare de participanți, Germania pregătindu-se între timp pentru o revenire la munca de la distanță.

Olanda

Guvernul olandez a implementat un lockdown parțial sâmbătă noaptea după ce a înregistrat un număr record de 16.364 de infecții vineri. Măsurile de carantină vor rămâne în vigoare timp de cel puțin 3 săptămâni, forțând barurile și restaurantele să se închidă la ora 20:00.

Spitalele din provincia Limburg, cea mai afectată de noul val în această țară, au afirmat într-o scrisoare comună trimisă ministerului sănătății că se „îndreaptă direct către un blocaj al sistemului sanitar”.

Belgia

Numărul de spitalizări cu COVID-19 crește în Belgia cu aproximativ 30% de noi internări pe săptămână.

Pe fondul creșterii numărului de cazuri Covid, munca de acasă devine obligatorie în Belgia. Masca devine acum obligatorie de la vârsta de 10 ani, față de 12 ani anterior, și trebuie purtată în transportul public, baruri și restaurante, teatre și cinematografe, precum și în cadrul evenimentelor publice, inclusiv în aer liber.

Până acum, controlarea pașaportelor sanitare la intrarea în locurile culturale făcea posibilă scoaterea măștii în interior.

Totodată, utilizarea pașaportului sanitar a fost extinsă la toate evenimentele publice, inclusiv la piețele de Crăciun, de la 50 de persoane în interior (față de 500 în prezent) și 100 în aer liber, la locurile culturale și restaurante, baruri și inclusiv în cadrul evenimentelor private.

Campania de vaccinare pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani va începe „cât mai curând posibil” și „voluntar”, după unda verde din partea autorităților belgiene de sănătate și bioetică.

Autoritățile au anunțat săptămâna trecută că vor suspenda licențele de practică ale medicilor care nu se vor vaccina anti-Covid până în luna aprilie a anului viitor.

Grecia

Țara mediteraneană a intrat într-un nou val al pandemiei, al cincilea, declanșat imediat după încheierea sezonului estival care a adus sute de mii de turiști pe țărmurile sale.

Cel mai nou val pandemic a dus creșterea numărului de infecții la o medie zilnică de 6.710 cazuri, spitalele din unele orașe precum Salonic și Volos fiind copleșite și rămânând fără paturi în secțiile de terapie intensivă.

Medicii au fost nevoiți să intubeze unii pacienți pe holurile unităților medicale sau în parcările acestora.

Guvernul de la Atena a răspuns prin introducerea unor noi restricții dure pentru persoanele nevaccinate și le-a cerut medicilor din clinicile private să ajute cu tratarea pacienților din spitalele de stat.

Deși țara are o rată a vaccinării anti-Covid relativ bună, în jur de două treimi din populația sa fiind imunizată cu schema completă, cifrele diferă foarte mult între diferitele regiuni ale țării. În special cele din nord au o rată foarte scăzută, cu mult sub 50% în unele locuri.

Letonia

Autoritățile de la Riga au introdus luna trecută o carantină pe timp de noapte între orele 20:00 și 05:00 din cauza deteriorării situației pandemice în țara baltică.

Majoritatea magazinelor au fost închise și activitățile în spații interioare au fost interzise. Aceste măsuri au intrat în vigoare de luni dar au fost revizuite pentru a permite celor care s-au vaccinat sau au trecut prin boală să acceseze toate serviciile.

Restricțiile care îi vizează pe nevaccinați le permit acestora să facă doar unele lucruri de bază în afara căminelor lor, precum cumpărarea de alimente și folosirea mijloacelor de transport în comun.

Danemarca

Țara nordică a reintrodus vinerea trecută obligativitatea certificatului său COVID în contextul recrudescenței numărului de cazuri. Acesta urmează să fie obligatoriu timp de o lună pentru a putea intra în cluburile de noapte, cafenele sau restaurantele fără terasă.

Persoanele cu vârsta de peste 15 ani trebuie să prezinte certificatul la evenimentele în aer liber la care numărul de participanți este mai mare de 2.000.

Certificatul Covid danez arată dacă deținătorul este vaccinat cu schema completă sau a primit prima doză în urmă cu cel puțin două săptămâni, dacă a trecut prin boală sau a efectuat un test negativ în ultimele 72 de ore.

Bulgaria

Bulgaria a trecut pe primul loc în lume în ceea ce privește morțile cauzate de COVID-19 în funcție de populație. Cu 283,68 de morți la un milion de locuitori, vecina din sudul Dunării se confruntă cu un val devastator care nu dă semne că ar încetini.

Situația s-a deteriorat atât de mult încât spitalele bulgare au fost forțate să suspende toate operațiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe pentru ca mai mulți medici să poată trata numărul uriaș de pacienți Covid.

Însă în pofida situației disperate, părinți din întreaga țară au protestat împotriva măsurii de testare a elevilor o dată pe săptămână pentru a putea fi reluate orele în format fizic în timp ce protestele împotriva certificatului Covid au intrat deja în a treia săptămână.

Bulgaria, care a avut duminică a treia rundă de alegeri parlamentare de anul acesta, are o rată a vaccinării anti-Covid de doar 23%, de departe cea mai scăzută din Uniunea Europeană, scrie HotNews.

Ucraina

După ce țara vecină a înregistrat marți dimineața un număr record de 838 de decese, președintele Volodimir Zelenski le-a promis 1.000 de grivne (aproximativ 35 de euro) celor care se vaccinează cu ambele doze ale unui vaccin anti-Covid pentru a încerca să ofere un imbold celor reticenți.

La începutul lui 2021 salariul mediu nominal era în Ucraina de 13.000 de grivne și salariul minim de 6.000, potrivit Biroului de Statistică al țării.

Statisticile privind numărul de persoane vaccinate anti-Covid în această țară diferă semnificativ, estimările legate de procentul persoanelor inoculate împotriva coronavirusului variind între 20% și 28%.

Cu o populație de 41 de milioane de locuitori, Ucraina s-a confruntat în ultimele săptămâni cu cel mai devastator val de la izbucnirea pandemiei, autoritățile fiind nevoite să introducă restricții dure în mai multe orașe, printre care și capitala Kiev.

Autoritățile ucrainene au decis săptămâna trecută vaccinarea obligatorie a medicilor și angajaților municipali.

Restul Europei

Lista țărilor care au înregistrat o accelerare rapidă a ratei de teste pozitive, un indicator care arată că s-ar putea apropia de o recrudescență semnificativă a virusului, include Ungaria, Polonia, Franța și Spania.

Toate aceste țări analizează în prezent diferite măsuri pentru a preveni răspândirea virusului.

Printre țările în care numărul de infecții a crescut vertiginos deja se numără și Elveția, Croația, Serbia, Macedonia de Nord și România.

Ce spune OMS? Statistici.

Europa a raportat în săptămâna 8-14 noiembrie o creştere cu 5% a numărului de decese asociate coronavirusului, în timp ce în restul continentelor numărul morţilor s-a menţinut stabil sau a scăzut, relevă cel mai recent raport epidemiologic al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

La nivel global s-au înregistrat circa 50.000 de decese în ultima săptămână, potrivit notificărilor din partea tuturor ţărilor pe care le primeşte OMS.

Numărul îmbolnăvirilor a crescut cu 6% la nivel mondial. Pe regiuni, creşterea a fost de 8% în Europa şi America.

Numărul bolnavilor de coronavirus la nivel mondial este de 252 de milioane de persoane în cele 23 de luni trecute de la momentul în care virusul a început să circule intens în China.

În Europa, incidenţa cazurilor la 100.000 de locuitori a fost mult mai ridicată (230) decât în orice altă regiune.

În America a fost de 74 de cazuri la 100.000 de locuitori. Ţările care au înregistrat cele mai multe cazuri de contagiere cu coronavirus în ultima săptămână au fost SUA, Rusia, Germania, Regatul Unit şi Turcia.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol