21 martie 2025, 13:11

De ce e bine să vorbești cu tine. Și nu e semn de nebunie

Vorbirea cu sine cu voce tare poate fi o prelungire a vorbirii interioare tăcute, cauzată atunci când o anumită comandă motrice este declanșată involuntar.
Psihologul elvețian Jean Piaget a observat că bebelușii încep să-și controleze acțiunile de îndată ce încep să dezvolte limbajul. Când se apropie de o suprafață fierbinte, copilul va spune cu voce tare „fierbinte, fierbinte” și se va îndepărta. Acest tip de comportament poate continua până la vârsta adultă.
A vorbi cu tine însuți, atunci când te afli în contextul adecvat, poate chiar oferi o varietate de impulsuri mentale, scrie bigthink.com.

Vorbirea cu sine mărește performanța cognitivă

Cercetătorii au arătat că citirea cu voce tare ajută la menținerea concentrării și la îmbunătățirea performanței. De la a citi la a vorbi e doar un pas.

Auto-încurajare pentru victorie

Dacă vorbim cu noi înșine în mod negativ, cercetările sugerează că cel mai probabil ne vom ghida către un rezultat negativ. Cu toate acestea, atunci când vorbirea de sine este neutră – ca într-o declarație de genul „Ce trebuie să fac?” – sau pozitivă, cum ar fi „Pot să fac asta”, atunci rezultatul este mult mai eficient.”

Un studiu publicat în Psychology of Sport and Exercise a făcut ca 72 de jucători de tenis să ia parte la cinci runde de joc: o evaluare de bază, trei sesiuni de antrenament și o rundă finală. Cercetătorii au împărțit jucătorii în două grupuri. Deși ambele grupuri au urmat același program de antrenament, doar celui experimental i s-a cerut să exerseze auto-vorbirea.

Prin evaluarea finală, grupul experimental a demonstrat o încredere sporită în sine și o anxietate redusă. De asemenea, cei care vorbesc singuri și-au îmbunătățit jocul.

Vorbește despre tine la persoana a treia

A vorbi singur la persoana a treia este cel mai eficient mod de a te calma. Dacă te cheamă Ion și zici „De ce este Ion supărat?”, această formulare te va face să ai o reacție emoțională mai redusă și vei putea controla mai ușor emoțiile.

Potrivit unui studiu publicat în Scientific Reports , a vorbi singur la persoana a treia este cel mai eficient mod de a te calma.

Pentru a-și testa ipoteza, cercetătorii au pus la punct două experimente. În primul, ei au conectat participanții la un electroencefalograf și apoi le-au arătat imagini care variau de la neutru la tulburător.

Ei au cerut unui grup să răspundă la imagini la persoana întâi, celălalt la persoana a treia. Ei au descoperit că grupul de persoana a treia și-a scăzut activitatea emoțională a creierului mult mai repede.

Al doilea experiment i-a făcut pe participanți să reflecteze asupra experiențelor dureroase în timp ce sunt conectați la un aparat RMN funcțional. Participanții care au făcut acest lucru la persoana a treia au arătat mai puțină activitate cerebrală în regiunile asociate cu experiențe dureroase, sugerând o mai bună reglare emoțională.

Un exercțțiu de autocontrol

A vorbi cu tine însuți face mai mult decât a suprima pornirile negative; poate împiedica apariția gândurilor care să le genereze.

Stăpânirea artei (auto)conversației

Cercetările au arătat că mintea nu face diferența între a vorbi cu voce tare sau în capul tău. Ar trebui să te angajezi în orice formă de auto-vorbire care este cea mai confortabilă pentru tine, atâta timp cât actul este conștient și în contextul adecvat.”

Ai citit vreodată un fapt fascinant și te gândești: „Trebuie să-l amintesc pe acesta”? Apoi, când apare oportunitatea perfectă, găsești în mintea ta o gaură în formă de fapt, unde ar trebui să fie acele informații?

 

Un studiu publicat în Memory poate avea soluția dvs.: Citiți-o cu voce tare.

Cercetătorii au testat patru metode de reținere a informațiilor scrise. Ei au cerut participanților să citească în tăcere, să citească cu voce tare, să asculte pe altcineva citind și să asculte o înregistrare a citirii lor. Ei au descoperit că participanții care au citit informațiile cu voce tare au reținut-o cel mai bine.

„Acest studiu confirmă că învățarea și memoria beneficiază de implicarea activă”, a declarat Colin M. MacLeod, președintele Departamentului de Psihologie de la Waterloo și co-autor al studiului, într-un comunicat. „Când adăugăm o măsură activă sau un element de producție unui cuvânt, acel cuvânt devine mai distinct în memoria pe termen lung și, prin urmare, mai memorabil.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol