1 septembrie 2023, 9:31

De ce e nevoie de bioetică în cadrul medicinei moderne

Bioetica are cel puțin două fețe – teoria și practica. Pe de altă parte, bioetica este astăzi o disciplină academică recunoscută și apreciată și un domeniu al cercetării științifice cu o dezvoltare foarte dinamică.

„Bioetica este și o practică socială, care e implementată în primul rând prin funcționarea diferitelor tipuri de comitete de bioetică.

Astfel de comitete există și în Polonia și emit avize pentru proiecte de tipul experimentelor medicale și al studiilor clinice cu participarea oamenilor.

Nu poate fi efectuat niciun studiu pe oameni decât dacă proiectul a fost aprobat de către un astfel de comitet. Este un standard global”, explică Joanna Różyńska, președinta Comitetului de Bioetică de pe lângă Prezidiul Academiei Poloneze de Științe.

Conform acesteia, bioetica reprezintă o parte esențială a medicinei moderne, mai ales într-o perioadă cu un progres rapid al tehnologiei, perioadă în care legislația se luptă să țină pasul”.

Un exemplu al lipsei reglementărilor legale aplicabile este dat de piața testelor genetice comerciale, aflată într-o dezvoltare dinamică, scrie publicația poloneză Gazeta Wyborcza.

Bioetica aduce o reflecție asupra consecințelor etice, dar și asupra celor sociale, culturale și juridice ale dezvoltării științelor biomedicale și ale vieții.

Din ce în ce mai mult, această reflecție precedă apariția noilor tehnologii sau aplicarea lor în practică. Și devine un ghid pentru legiuitori sau pentru factorii de decizie responsabili de elaborarea legii.


Comentariile sunt oprite pentru acest articol