16 aprilie 2024, 3:46

De ce este COVID-ul pe termen lung atât de periculos?

Efectele COVID-ului pe termen lung sau cele post-COVID sunt încă în curs de cercetare. Oamenii de știință spun că aproximativ 20 la sută dintre pacienții diagnosticați cu această boală și în jur de 5 la sută dintre toate persoanele infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă simptome cronice.

Cele mai recente cercetări efectuate de o echipă condusă de Carlo Cervia-Hasler, de la Universitatea din Zurich, au arătat că pacienții care suferă de COVID pe termen lung au prezentat modificări importante ale proteinelor serice din sânge, ceea ce indică o activare dereglată a sistemului complement,  scrie publicația poloneză Gazeta Wyborcza.

De ce este important sistemul complement?

Acesta este unul dintre componentele sistemului imunitar; este un complex format din câteva zeci de proteine, prezente în plasmă (și de asemenea în alte fluide corporale).

Pe scurt, funcționează prin activarea unui număr de reacții enzimatice, care transmit semnalul celulelor imunitare să atace organismul (în acest caz, coronavirusul), semnal care are ca scop determinarea unei reacții imunitare și inflamatorii.

Mai mult, în timpul acestei cercetări, oamenii de știință au descoperit modificări ale coagulării și leziuni tisulare în sângele persoanelor cu COVID pe termen lung studiate, ceea ce sugerează o reacție trombotică inflamatorie persistentă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol